Reuters
StoryEditor

Aká je skutočná sila americkej armády? USA by zvládli aj útok celého sveta

04.02.2018, 18:30
Autor:
klkl
Armáda Spojených štátov je s náskokom najsilnejšia na svete.

Čo by sa stalo, keby sa na Spojené štáty americké rozhodol zaútočiť celý zvyšok sveta? Odpoveď na túto otázku hľadali reportéri Business Insider. Nebrali pri tom do úvahy len tradičných súperov Spojených štátov, ale aj ich aktuálnych spojencov, ako je Veľká Británia, Francúzsko či Južná Kórea.

Odpoveď je podľa autorov jednoznačná – Američania by si poľahky poradili. Najmä v prípade, ak by stiahli všetky jednotky, ktoré majú rozmiestnené po svete späť na svoje územie a bojovali odtiaľ.

Obrovská sila námorníctva

Autori článku vychádzali najmä z porovnávania jednotlivých zložiek armády.

Pripomínajú, že americké námorníctvo je najväčšie na svete. S loďami, ktoré po svete presúvajú 3 415 893 ton, je hmotnosťou najväčšie ako ďalších osem krajín v poradí. Spolu.

Navyše sú americké lode technologicky vyspelejšie, než majú iné krajiny. Za zmienku stoja najmä lode triedy Nimitz. S dĺžkou 333 metrov a výtlakom 100-tisíc imperiálnych ton pri plnom zaťažení sa radia na čelo rebríčka najväčších lodí na svete.

Najsilnejší aj pod hladinou

Nehovoriac o tom, že tieto lietadlové plavidlá poháňajú miesto bežných motorov dva reaktory. Spojené štáty ich majú vo výbave desať, jedenásta je vo výstavbe. Okrem Američanov má jednu lietadlovú loď s nukleárnym pohonom aj Francúzsko – Charles de Gaulle z roku 2001. Inak nikto.

Američania dominujú aj pod morom. Celkovým počtom ponoriek síce vedie Severná Kórea (76), pred USA (70) a Čínou (68), Američania sú však jediní, ktorí majú všetky ponorky poháňané jadrovou energiou. Väčšina severkórejských ponoriek je na druhú stranu tvorená z plavidiel vhodných na útoky pri pobreží.

Pomoc zo vzduchu

V prípade, že operujeme s modelom, kedy sa Spojené štáty chránia z vlastného územia, musíme k námorníctvu pripočítať aj pobrežnú stráž (US Coast Guard). Tá má vo výbave špeciálne protiteroristické jednotky, ktoré by dokázali zabezpečiť ochranu prístavov.

Okrem ďalšieho vybavenia pobrežnej stráži pomáhajú aj lietadlá C-130, ktoré dohliadajú na dianie na mori zo vzduchu.

Čo sa celkovej leteckej výbavy týka, Američania sa skutočne nemajú za čo hanbiť. S počtom 14-tisíc lietadiel a vrtuľníkov je ich letectvo najväčšie na svete. Ďalších sedem krajín v poradí – Rusko (približne 3 500), Čína (2 900), India (1 900), Japonsko (1 600), Južná Kórea (1 400), Francúzsko (1 300) a Turecko (1 000) – ich toľko nemá ani spolu.

Lietadlá piatej generácie

Donedávna boli zároveň Spojené štáty jedinou krajinou na svete, ktorá mala vo svojej výbave bojové lietadlá piatej generácie. V marci 2017 však čínske štátne médiá priniesli informáciu, že ich lietadlá J-20, ktoré predstavili rok pred tým, sú plne funkčné. Na konci roku 2017 oznámil Izrael, že sa im podarilo uviesť do prevádzky upravené verzie amerických lietadiel F-35.

Americké letectvo sa navyše môže spoľahnúť aj na pomoc zo zeme. Protilietadlové a protiraketové systémy by mali zabezpečiť, že sa žiadne nepriateľské lietadlo nedostane na územie Spojených štátov.

Nie je to len o počtoch

Sila americkej armády spočíva aj v pozemných jednotkách. Tá je založená na viac ako 9-tisíc moderných tankoch a vozidlách s protitankovou výbavou. „Ale väčšina tankov na celom svete sú staršie americké a sovietske tanky ako Patton alebo T-72, ktoré rýchlo padnú,“ hodnotí Business Insider.

Čo sa počtu osôb aktívnych v armáde týka, Američanov prekonáva Čína. Tá mala podľa údajov z roku 2017 v aktívnej službe 2 260 000 osôb, zatiaľ čo Američania „len“ 1 373 650.

Počet vojakov však nie je všetko a pri súčasnej výbave americkej armády by podľa Business Insider mali aj vyspelejšie krajiny problém prekonať americké línie.

Jadrová vojna

V najkrajnejšej situácii by sa mohli prihlásiť o slovo jadrové zbrane. Americký arzenál by dokázali zničiť celé armády blížiace sa k hraniciam USA, prípade v rýchlosti zničiť jednotky presúvajúce sa po území USA.

Na druhú stranu, americký radarový systém by v priebehu pár minút odhalil akúkoľvek raketu mieriacu na ich územie. Systém „Ground-Based Midcourse Defense (GMD)“ by v priebehu pár minút dokázal vyslať anti-balistickú raketu, ktorá by nepriateľskú strelu zničila vo vesmíre. Spojené štáty majú tento systém rozmiestnený na viac ako tridsiatke miest.

01 - Modified: 2024-04-08 22:21:37 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 02 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 03 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia 04 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 05 - Modified: 2024-03-08 11:37:47 - Feat.: - Title: Ukrajincom na Slovensku hrozí zmena. Ak nedoplatíte rozdiel, vysťahujeme vás, varujú vlastníci bytov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 23:28