Miloš ZemanReuters
StoryEditor

Českého politika Bartíka polícia vyšetruje za ohováranie. Tvrdil, že Zeman má rakovinu

03.02.2018, 07:49
Autor:
TASRTASR
Informácia v minulom roku vyvolala búrlivú diskusiu.

Policajti podozrievajú z ohovárania brnianskeho politika Svatopluka Bartíka, informovali v sobotu Lidové noviny. Vlani v novembri totiž verejne vyhlásil, že český prezident Miloš Zeman má rakovinu.

Pražský hrad okamžite všetky špekulácie vyvrátil a na Bartíka podal trestné oznámenie. Politika teraz vyšetruje kriminálka, približuje spravodajský server televízie Nova.

"O chvíľu sa skončí uzávierka nominácií na Hrad, takže možno vyjsť von s pravdou o zdraví Miloša Zemana. Má rakovinu, metastázy na viacerých miestach, svoju diagnózu pozná už cca tri týždne, liečbu odmietol, prognóza tri až sedem mesiacov. Zdroj z pochopiteľných dôvodov nezverejňujem. Koniec hlásenia," napísal politik z hnutia Žiť Brno (ŽTB) na Facebooku.

Hrad podozrenia poprel

Informácia vyvolala búrlivú diskusiu verejnosti a zároveň prudkú reakciu Hradu, tlmočí TV Nova správu Lidových novín. Hovorca prezidentskej kancelárie Jiří Ovčáček okamžite poprel, že by Zeman trpel vážnou chorobou.

"Sú to odporné klamstvá a ten, kto ich šíri, je ľudský odpad. Na S. Bartíka bude podaná žaloba a trestné oznámenie," reagoval Ovčáček na Twitteri.

Prezidentovi právnici naozaj podali trestné oznámenie, ktoré potom zodpovedný prokurátor odovzdal do rúk polície. Začiatok trestného konania v tejto veci potvrdil Lidovým novinám námestník mestskej prokuratúry v Brne Ivo Hahn.

Začalo vyšetrovanie

Polícia teraz Bartíka vyšetruje ako podozrivého z ohovárania. Ním sa rozumie akýkoľvek verejný výrok, ktorý by mohol poškodiť vážnosť osoby v spoločnosti, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo ho inak poškodiť.

Kriminalisti teraz zbierajú dôkazy. Ak budú dostatočné, brnianskeho politika obvinia.

Právnici zároveň podali žalobu na ochranu osobnosti, Zeman požaduje kompenzáciu piatich miliónov korún, spresňujú Lidové noviny.

V tomto prípade musí Bartík dokázať, že informácie o prezidentovom stave boli pravdivé. To bude však zrejme zložité vzhľadom na to, že Hrad dlhodobo odmieta Zemanovu zdravotnú dokumentáciu zverejniť, poznamenáva TV Nova.

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 05 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:03