StoryEditor

Vedci skúmajú, či nové varianty koronavírusu suvísia s HIV. Je to veľmi pravdepodobné, tvrdí odborník

21.12.2021, 11:15
Autor:
ČTKČTK
V Juhoafrickej republike, kde bol prvýkrát zaznamenaný variant omikron, žije s vírusom HIV takmer osem miliónov ľudí.

Vedci z Juhoafrickej republiky, ktorí zbierajú pochvaly za objav koronavírusovej varianty omikron, teraz skúmajú, či môže mať vznik nových variantov covidu-19 súvislosť napríklad s neliečenými prípadmi HIV pozitivity. Podľa niektorých odborníkov by totiž organizmus jedincov s oslabeným imunitným systémom mohol predstavovať vhodné prostredie na to, aby vírus mutoval. Dnes o tom napísal web stanice BBC.

Vedci už skôr zaznamenali, že vírus spôsobujúci ochorenie covid-19 môže po dlhé mesiace pretrvávať v organizme pacientov, ktorí sú HIV pozitívni a z nejakého dôvodu nepodstupujú liečbu. V Juhoafrickej republike, kde bol omikron prvýkrát zaznamenaný, žije s vírusom HIV takmer osem miliónov ľudí. Asi tretina z nich neberie antivirotiká, ktoré dokážu zaistiť obnovu imunitného systému a znížiť množstvo vírusu v tele natoľko, že HIV pozitívny človek nie je infekčný.

"Za bežnej situácie, pokiaľ je váš imunitný systém plne funkčný, zbaví sa vírusu veľmi rýchlo," hovorí Linda-Gayle Bekkerová, ktorá vedie Nadáciu Desmonda Tutu pre HIV v Kapskom meste. "Ale keď je niečia imunita potlačená, tak vírus pretrváva. A nie je to tak, že by nič nerobil, množí sa. A pritom potenciálne mutuje," vysvetlila.

Osem mesiacov pozitívna

V Juhoafrickej republike na seba pritiahol pozornosť prípad ženy, ktorá mala pozitívny test na covid-19 takmer osem mesiacov. Vírus v jej tele zatiaľ prešiel vyše 30 genetickými zmenami.

Tulio de Oliveira, vedúci tímu, ktorý potvrdil objav variantu omikron, uvádza, že vo svete bolo pozorovaných 10 až 15 podobných prípadov.

"Je to veľmi vzácne. Ale vysvetlenie, že ľudia, ktorí majú potlačenú imunitu, môžu v podstate stáť na začiatku vírusovej evolúcie, je možné," pripúšťa de Oliveira.

Tiež Salim Karim, popredný odborník na HIV a bývalý predseda juhoafrického vládneho výboru pre reakciu na šírenie covidu-19, si myslí, že hypotéza o vzťahu medzi pacientmi s potlačenou imunitou a novými variantmi koronavírusu je "veľmi pravdepodobná".

"Ale nie je to dokázané," upozorňuje Karim. "Zaznamenali sme päť variant zo štyroch rôznych kontinentov. Takže je nehorázne, že sa robí obetný baránok z Afriky," dodáva.

​Neliečia sa zo strachu

Juhoafrickí vedci zberajú po svojom objave omikronu kritiku, a dokonca dostávajú aj vyhrážky smrťou, pretože mnoho západných štátov prijalo kvôli tomuto vysoko nákazlivému variantu cestovné obmedzenia, ktoré sa neblaho podpisujú na juhoafrickej ekonomike. Zatiaľ však neexistuje žiadny dôkaz, že by niektorý zo súčasných koronavírusových variantov skutočne vznikol v Afrike. Odborníci tiež upozorňujú, že existuje mnoho ďalších príčin oslabenej imunity, ako je cukrovka, rakovina, hlad, autoimunitné ochorenie alebo obezita.

Bádatelia, ktorí sa zaoberajú možnou súvislosťou mutovania koronavírusu a HIV, dúfajú, že obavy z existencie tohto vzťahu povedú k väčšiemu nasadeniu v boji s AIDS. Ten bol totiž v niektorých oblastiach kvôli pandémii zanedbaný.

Mnohí HIV pozitívni ľudia sa v Juhoafrickej republike neliečia zo strachu, ako budú v spoločnosti prijímaní. "Niektorí sa nechcú nechať otestovať. Nechcú to vedieť, pretože okolo HIV pretrvávajú stigmy," vysvetľuje 25-ročná terénna pracovníčka Asiphe Ntshongontshiová.

Pokiaľ ide o očkovanie proti covidu-19, tak Afrika ako kontinent zatiaľ za zvyškom sveta zaostáva. Juhoafrickí odborníci upozorňujú, že pri očkovaní obyvateľstva by sa pozornosť mala zamerať práve na osoby s oslabeným imunitným systémom. Tie môžu podľa nich potrebovať dokonca až päť posilňovacích dávok, kým sa u nich vytvorí žiadaná imunitná reakcia.

01 - Modified: 2021-12-19 10:34:58 - Feat.: 0 - Title: Britskí experti odhalili hlavné príznaky omikronu. Tento variant nepodceňujte, varujú ľudí 02 - Modified: 2021-12-20 13:31:39 - Feat.: 0 - Title: Omikron rastie v prieduškách 70-krát rýchlejšie ako delta. V pľúcach je však pomalší, zistili vedci 03 - Modified: 2021-12-20 15:24:23 - Feat.: 0 - Title: Pätica bojovníkov proti covidu. Čo účinkuje na deltu a čo aj na omikron? (prehľad) 04 - Modified: 2021-12-20 16:50:48 - Feat.: 0 - Title: Rakúske úrady potvrdili, že omikron sa u našich susedov rýchlo šíri 05 - Modified: 2021-12-20 17:18:10 - Feat.: 0 - Title: "Tu končí sranda." Biológa Flegra vystrašila analýza o omikrone. Pomôcť mu chce kontroverzný Novotný
01 - Modified: 2024-03-27 21:13:08 - Feat.: - Title: Írsko sa pridá k súdnemu podnetu Juhoafrickej republiky proti údajnej izraelskej genocíde v Gaze 02 - Modified: 2024-03-14 07:07:49 - Feat.: - Title: VIDEO Adela Vinczeová búra mýty. Pred publikom sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 21:32:20 - Feat.: - Title: Medzinárodný súd v Haagu zamietol žiadosť Juhoafrickej republiky na ochranu Rafahu v pásme Gazy 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 21:07