StoryEditor

V Aténach demonštrovali proti Macedónsku. Teraz sa nevedia zhodnúť, či prišli tisíce alebo milióny ľudí

05.02.2018, 15:13
Autor:
ČTKČTK
Iné údaje udáva polícia a iné organizátori.

Gréci sa sporia o to, aký veľký je v krajine odpor proti zmiereniu so susedným Macedónskom, ktorému dlho nemohli doslova prísť na meno. V nedeľu sa na aténskom námestí Syntagma zhromaždilo veľké množstvo ľudí. Podľa dnešnej správy agentúry AFP je však otázka, či ich bolo 1,5 milióna, ako tvrdia organizátori, alebo 140-tisíc, ako uvádza polícia.

O tradične presnejších odhadoch polície sú ale teraz pochybnosti, pretože policajné vedenie je pod kontrolou vládnej ľavicovej formácie Syriza, ktorá je naklonená dohode s Macedónskom o zmene jeho názvu, respektíve o doplnení prívlastku k už existujúcemu menu.

Určite pod milión

Nedeľné zhromaždenie, počas ktorého námestie zaplavilo more gréckych vlajok, bolo v hlavnom gréckom meste nepochybne najmohutnejšie za posledných 25 rokov, hoci Atény sú z posledných rokov zvyknuté na početné demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády.

Ako sa ale zhodujú miestni analytici, médiá a tiež protivládna opozícia, cielený počet viac ako milióna ľudí, ako si priali organizátori, tam rozhodne nebol.

Veľmi odlišné odhady

Minister pre verejný poriadok a ochranu občana Nikos Toskas obhajoval dnes ráno v televízii policajnú štatistiku. "Uvedené údaje boli úplne presné," tvrdil člen strany premiéra Alexisa Tsiprasa.

Zábery z demonštrácií:

Podľa politológa Iliasa Nikolakopulosa bol počet demonštrantov viac než dvojnásobný, teda nejakých 300-tisíc. Aj nacionalisticky orientovaný námestník ministra zahraničia Dimitris Mardas, ktorý prišiel v minulosti s tvrdením, že Nemecko dlhuje za okupáciu z druhej svetovej vojny Grécku skoro 300 miliárd eur, podstúpil dnes riziko, že rozčúli svoj antimacedónsky tábor, keď množstvo účastníkov nedeľnej akcie odhadol na zhruba 500-tisíc .

Podľa prieskumov sú proti

Podľa prieskumov verejnej mienky odmietajú slovo Macedónsko v názve tejto krajiny stabilne viac ako dve tretiny Grékov. Proti je aj vládna strana Nezávislí Gréci, ktorá je menším koaličným partnerom hnutia Syriza premiéra Tsiprasa.

Grécko a Macedónsko sa v posledných týždňoch snažili za sprostredkovania OSN ukončiť roky trvajúci spor o názov bývalej juhoslovanskej republiky. Atény kvôli nemu od začiatku 90. rokov blokujú snahu Skopje stať sa členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

Oficiálne FYROM

Názov Macedónsko považujú Gréci za zásah do svojho historického dedičstva a za skrytý územný nárok na rovnomennú severogrécku provinciu. Oficiálne sa v OSN a na medzinárodnom scéne zatiaľ používa názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

Špekuluje sa, že sa Atény a Skopje dohodli na kompromise a krajina by sa mohla volať Nové Macedónsko, prípadne Severné Macedónsko, Vardarské Macedónsko alebo Horné Macedónsko.

01 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 02 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 04 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 05 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:37