StoryEditor

Bratislavu a Košice čaká festival izraelského filmu

06.02.2018, 12:44
Autor:
redred
Piaty ročník podujatia prinesie niekoľko noviniek.

Budúci týždeň bude v dvoch najväčších slovenských mestách patriť izraelskému filmu. Od 13. do 18. februára 2018 sa v bratislavskom kine Lumière a v košickom kine Úsmev uskutoční 5. ročník festivalu izraelského filmu KolNoa.

Rozšírenie do Košíc

Organizátorom podujatia je Veľvyslanectvo Štátu Izrael na Slovensku v spolupráci s Rakúskym kultúrnym fórom, kinom Lumière a kinom Úsmev Košice. Jubilejný 5. ročník prináša zásadnú novinku – rozšírenie z Bratislavy do Košíc, a to na základe požiadaviek samotných obyvateľov východoslovenskej metropoly. Kvalitná izraelská kinematografia bola vždy súčasťou sionistického sna, ktorý sa usiloval o vytvorenie samostatného štátu pre židovský národ. Izraelská filmová tvorba dokumentuje tento historický projekt mnohými spôsobmi. Tento rok si hrdo pripomíname 70. výročie vzniku izraelskej kinematografie. Tá sa začala s veľmi skromnými prostriedkami a žiadnymi skúsenosťami. No za posledné dve desaťročia získavajú izraelské filmy ocenenia po celom svete. Máme mnoho významných hercov i režisérov. Sme veľmi radi, že aj tento rok môžeme zdieľať ďalšie izraelské filmy s vami,“ vyjadril sa izraelský veľvyslanec na Slovensku Zvi Aviner Vapni.

Otváracím filmom je dráma Príbeh o láske a temnote. Hlavnú úlohu v ňom stvárnila najznámejšia izraelská herečka – oscarová Natalie Portmanová, ktorá ho zároveň režírovala a produkovala. Sfilmovaný príbeh vychádza z knižných spomienok oceňovaného izraelského spisovateľa Amosa Oza, ktorý poznajú aj slovenskí čitatelia vďaka českému prekladu. Amos Oz sa v ňom vracia do svojho detstva v Jeruzaleme do obdobia pred založením Štátu Izrael. Natalie Portmanová vo filme stvárňuje jeho večne zasnívanú matku Faniu (na snímke). V silnom autobiografickom príbehu sa majstrovsky spájajú tragické momenty z detstva Amosa Oza a jeho autentické svedectvo prelomového obdobia – dramatického vzniku súčasného židovského štátu.

Skutočná dráma

Aj ďalší film je založený na silnom príbehu. Dráma Svedectvo vychádza zo skutočných udalostí, ktoré sa odohrali na sklonku druhej svetovej vojny v rakúskej dedinke Rechnitz. Tam sa uskutočnil masaker 200 židov vykonávajúcich nútené práce, pričom vrahovia neboli nikdy potrestaní. Príbeh sa dočkal svojho literárneho spracovania držiteľkou Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelinekovou i javiskovej podoby na doskách Slovenského národného divadla. Komediálny žáner na festivale reprezentuje film Ženská galéria z prostredia ortodoxnej komunity. Romanticky ladená dráma Svadobná bábika (titulná fotografia) je hereckým koncertom už aj na Slovensku mladej izraelskej herečky Moran Rosenblattovej známej napríklad z filmu Jablká z púšte. Rosenblattová stvárňuje ženu s ľahkým mentálnym postihnutím pracujúcu v továrni na toaletný papier.

Netradičný pohľad do arabskej subkultúry a jej ženského sveta prinesie film Lejla, Nur a Salma, ktorý mal slovenskú festivalovú premiéru na uplynulom ročníku Park Film Festu v Trenčianskych Tepliciach pod anglickým názvom In Between. Thriller Betlehem prináša jedinečný pohľad do fascinujúceho zákulisia izraelskej tajnej služby. Surový portrét hlavných postáv – dôstojníka a informátora – ukazuje neriešiteľné morálne dilemy, ktorým čelia.

Celkovo čaká slovenských divákov desať filmových projekcií šiestich filmov, z toho päť filmov absolvuje slovenskú festivalovú premiéru. Všetky filmy budú premietnuté s anglickými a slovenskými titulkami.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 03 - Modified: 2024-04-26 08:47:39 - Feat.: - Title: Lovestream oznámil brutálne mená prere tento ročník. Do Bratislavy príde Macklemore, 50 Cent aj Rita Ora 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 18:50:09 - Feat.: - Title: Izrael a Egypt v piatok obnovia sprostredkované rokovania o prímerí v Gaze, rozhovory viaznu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:59