StoryEditor

EÚ spolupracuje so Stredomorím

23.11.2005, 23:00
Autor:
Eric BonseEric Bonse
Európska únia je pripravená pomôcť susedom na "južnom krídle" európskeho integračného zoskupenia, teda v stredomorských afrických štátoch.

Európska únia je pripravená pomôcť susedom na "južnom krídle" európskeho integračného zoskupenia, teda v stredomorských afrických štátoch. Na revanš za to očakáva, že tieto krajiny pristúpia k hospodárskym a sociálnym reformám a prijmú rozhodné opatrenia proti nelegálnemu prisťahovalectvu do EÚ. Pre nemecký denník Handelsblatt to v Bruseli uviedla komisárka pre vonkajšie vzťahy EÚ Benita Ferrerová-Waldnerová.
EÚ ponúka finančnú pomoc
Pomoc pre krajiny Magribu a Blízkeho východu by sa v ďalšom rozpočtovom období (2007 - 2013) mala z terajších 8 miliárd zvýšiť na približne 15 miliárd. Jedna miliarda z tejto sumy bude určená pre krajiny, ktoré dosiahnu v reformách osobitný pokrok.
Tento finančný balík je časťou rozsiahleho kooperačného programu, o ktorom sa bude hovoriť v pondelok v Barcelone počas vrcholného rokovania tzv. skupiny Euromed. Partnerstvo pod týmto názvom vzniklo v roku 1995, takže teraz si zúčastnené krajiny pripomenú jeho desiate jubileum. Hostiteľom schôdzky bude španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero, pričom sa očakáva, že privíta najvyšších štátnych a vládnych predstaviteľov z 25 členských štátov únie a z desiatich partnerských krajín.
"V posledných desiatich rokoch sme si vytvorili obojstranne dôveryhodný, partnerský vzťah," uviedla Ferrerová-Waldnerová. Európska únia je popri Organizácii Spojených národov jediná inštitúcia, ktorá dokázala priviesť Palestínčanov a Izraelčanov k rokovaciemu stolu. Otvorenie hraničného priechodu v Rafahu a jeho kontrola pozorovateľmi z EÚ znamená "historický prielom". "Európsko-stredomorské partnerstvo je úspešné, chceme v spolupráci pokračovať," tvrdí komisárka, pôvodom Rakúšanka. Partneri - medzi nimi aj Sýria a Líbya - však musia ukázať viac odvahy na reformy, aby sa vytýčené ciele premenili na skutočnosť.
Chystá sa zóna voľného obchodu
Európska únia chce v roku 2010 spoločne so susednými stredomorskými krajinami vytvoriť zónu voľného obchodu - a o päť rokov neskôr by mal byť v krajinách severozápadnej Afriky, teda v Alžírsku, Maroku a Tunisku, odstránený analfabetizmus. "Vzdelanie je rozhodujúcou základňou hospodárskeho rozvoja," uviedla ďalej komisárka. Až tretina obyvateľstva v štátoch južného Stredomoria sú mladí ľudia vo veku do pätnástich rokov. Aby našli prácu, musí každý rok pribúdať päť miliónov pracovných miest. Európska únia pri tom chce pomôcť.
Ako odpoveď však partnerské krajiny musia otvoriť svoje trhy s poľnohospodárskymi produktmi a so službami. Príslušné rokovanie sa začne ešte v tomto roku. V Barcelone sa okrem toho bude hovoriť aj o takých témach, ako je problém nelegálnych prisťahovalcov, medzinárodná bezpečnosť a terorizmus. Európska únia tak reaguje na tragické udalosti, akými boli napríklad teroristické útoky v Madride vlani v marci, ako aj na vlnu nelegálneho prisťahovalectva, ktorá v lete tohto roku otriasla španielskymi enklávami na africkom území, Ceutou a Melillou. Predpokladá sa, že v roku 2006 sa na túto tému uskutoční osobitná konferencia zainteresovaných strán.
"Potrebujeme veľmi komplexnú, spoločnú politiku," vyhlásila komisárka Ferrerová-Waldnerová. Popri zlepšenej pohraničnej spolupráci a zosilnenému boju proti pašerákom - organizátorom nelegálneho prisťahovalectva - Európska únia ponúkne pomoc aj krajinám, odkiaľ utečenci pochádzajú, resp. ktorými prechádzajú. Rozsah finančnej pomoci je pritom, pochopiteľne, podmienený skutočnosťou, že členské štáty EÚ na svojom decembrovom vrcholnom rokovaní schvália rozpočet na roky 2007 - 2013. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:44