Reuters
StoryEditor

Krajná pravica s ľudskou tvárou. V Taliansku stúpa hviezda odporkyne cudzincov Meloniovej

10.02.2018, 23:00
Autor:
khkh
Jej ambícia stať sa ako prvá žena v histórii krajiny premiérkou nie je tak nereálna, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Taliani by mohli mať svoju prvú premiérku. Ambiciózna šéfka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ide do marcových volieb v koalícii s expremiérom Silviom Berlusconim a v krajine je čím ďalej populárnejšia. Vábi hlavne chudobnejších voličov zo stredu a juhu krajiny a jej program sa nesie na vlnách motta "Taliansko ako prvé".

Reálne šance strany Bratia Talianska, ktorá je v koalícii spolu s Berlusconiho subjektom Forza Italia a Ligou severu Mattea Salviniho, nie sú podľa odhadov príliš vysoké. V parlamentných voľbách začiatkom marca by jej podľa prieskumov dalo hlas okolo šesť percent ľudí.

Meloniová na to však nedbá. 41-ročná politička polepila krajinu svojimi plagátmi a podľa britského Guardianu je čím ďalej úspešnejšia najmä tam, kam Liga severu nedosiahne - na chudobnom juhu aj v regiónoch v strednom Taliansku.

Jej ambícia stať sa ako prvá žena v histórii krajiny premiérkou navyše nie je tak nereálna, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Škandálmi ovenčený matador Berlusconi kvôli právoplatnému odsúdeniu za daňové podvody má až do roku 2019 zákaz pôsobiť vo verejnej funkcii.

Ak teda jeho stredopravá koalícia vyhrá (odhady hovoria o približne 40-percentnom zisku), bude musieť nájsť nového kandidáta. A populárna blondína ním môže byť.

Vedie síce krajne pravicovú stranu s koreňmi v neofašistickom Talianskom spoločenskom hnutí, ktoré kedysi založili priaznivci Benita Mussoliniho, jej rétorika je však uhladenejšia, než býva v týchto vodách zvykom. Teda väčšinou.

Krach Talianska v kvalifikácii na futbalový šampionát napríklad podľa Meloniovej spôsobil fakt, že v národnom tíme bolo "až príliš cudzincov". A o útoku na cudzincov tmavej pleti v Macerate vyhlásila, že "sa nekontrolovaná imigrácia musí regulovať". Muža pôvodom z Nigérie, ktorý je podozrivý z nedávnej vraždy 18-ročnej Rimanky Pamely Mastropietrovej, nazvala "nigérijským bastardom".

Matka nemôže byť primátorkou, potopil kolegyňu Berlusconi
Tvrdá odporkyňa migrantov a cudzincov všeobecne by v každej školskej triede obmedzila počet detí z cudziny, imámovia v mešitách by podľa nej mali svoje bohoslužby viesť povinne v taliančine.

A dohoda s Líbyou o podpore tamojšej pobrežnej stráže bol vraj jej nápad, ktorý od nej "opísala" súčasná vláda. Čo naopak podľa nej politici neurobili, bolo jasné odmietnutie politiky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pri jeho návšteve Talianska začiatkom februára. Tak mu to Meloniová povedala aspoň na Twitteri: "Nie Turecku v Európe, nie islamizácii Európy."

Rodáčka z predmestia Ríma tiež odmieta udeľovanie talianskeho občianstva deťom prisťahovalcov, globalizáciu i "bruselský diktát" a nefandí ani euru. Spoločná európska mena sa totiž podľa nej môže kedykoľvek zrútiť. "Taliansko by malo mať plán B," hovorí Meloniová.

Svoje motto si pritom s drobnou obmenou vypožičala od amerického prezidenta Donalda Trumpa - Italians first (Taliani prví). Voličov totiž neláka len na obvyklú kritiku súčasného diania v Európe. Jej veľkou témou je ochrana tradičnej rodiny, podpora pôrodnosti a záujem o každodenné strasti občanov. Neschvaľuje sobáše homosexuálov, ktorým by nepovolila ani adopciu dieťaťa svojho náprotivku.

Jediná žena vo vedení Berlusconiho koalície presadzuje tiež podporu pracujúcich matiek. "Až príliš veľa žien si musí vybrať, či z nich bude matka alebo či budú mať prácu," povedala pre agentúru Reuters. Sama má pritom podobne trpkú skúsenosť.

Keď predvlani vo vysokom stupni tehotenstva kandidovala na post rímskej primátorky, Berlusconi vyhlásil, že materstvo nejde s tak ťažkou pozíciou dohromady. Meloniová vtedy nakoniec skončila tretia.

Sme tu jediní patrioti, myslí si politička
Berlusconiho urážka je však, zdá sa, zabudnutá a spoločne teraz pracujú na tom, aby mali pracujúce matky v Taliansku lepšie podmienky. "Ak sa takáto diskriminácia stala niekomu ako ja, niekomu, kto má príležitosť a vie si svoj život zorganizovať aj potom, čo sa stane matkou, predstavte si, čo sa môže stať dievčaťu so zmluvou na dobu určitú v nejakom call centre," podotýka politička .

Mnohí jej však jej prorodinnú politiku i vzhľadom k odmietaniu adopcie detí homosexuálmi príliš neverí. A skeptikov nezlomila ani scéna v televíznom programe Mattino Cinque z minulého týždňa. V tom sa Meloniová dojala, keď sa jej moderátor spýtal, čo by chcela, aby si o nej myslela jej dcéra. Na otázku, či by si raz mohla povedať "moja matka je patriotka, ale veľmi som ju nevidela", politička odpovedala "iste" a ťažko skrývala slzy.

Samotný spor s Berlusconim okolo kandidatúry v Ríme však bol len napätou epizódou v ich vzájomnom vzťahu. Poznajú sa totiž už dlhé roky. Meloniová sa v politike začala presadzovať v čase Berlusconiho panovania a pred desiatimi rokmi v jeho kabinete získala post ministerky mládeže. Do talianskej histórie sa vtedy zapísala ako vôbec najmladší člen vlády, mala 31 rokov.

V súčasnej koalícii sú vzťahy medzi ňou, Berlusconim a Salvinim podľa slov Meloniovej "raz dole, raz hore". Spory oboch mužov upokojuje s tým, že sa správajú detinsky, a všetci sa vraj spoločne snažia, aby pre blaho občanov pochovali vzájomnej nezhody.

"Sme jediní, kto je schopný dať Taliansku vládu patriotov, ktorá sa stará o záujmy Talianov," mieni nová hviezda talianskej politickej scény. Či sa aj napriek zatiaľ malej šanci stane tiež prvou premiérkou, sa uvidí po voľbách.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:22