StoryEditor

Američania v Sýrii zabili stovky Rusov, tvrdia ruské médiá

14.02.2018, 11:57
Autor:
ČTKČTK
Podľa denníka Kommersant zahynuli Rusi pri pokuse obsadiť rafinériu kontrolovanú Kurdmi a chránenú ich americkými spojencami.

Pri bojoch v sýrskej provincii Dajr az-Zaur zahynuli minulý týždeň desiatky, možno stovky ruských žoldnierov, nie iba štyria, ako sa doteraz uvádzalo. Píše to niekoľko ruských médií s odvolaním sa na informované zdroje. V ruskej i americkej tlači sa navyše objavili správy, že Rusov v Sýrii zabila paľba amerických zbraní. Ruské ministerstvo zahraničia správy o smrti stoviek ruských žoldnierov poprelo.

Uralský regionálny portál Znak napísal, že v Sýrii minulú stredu zomrelo 217 členov takzvanej Vagnerovej armády, ruskej privátnej bojovej skupiny počítajúcej niekoľko stoviek žoldnierov. Podľa denníka Kommersant zahynuli Rusi pri pokuse obsadiť pri meste Dajr az-Zaur rafinériu kontrolovanú Kurdmi a chránenú ich americkými spojencami.

Nezávislá investigatívna organizácia Conflict Intelligence Team (CIT) v minulých dňoch oznámila, že v Sýrii zahynuli Rusi Stanislav Matvejev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov a Kirill Anaňjev, ktorí v Sýrii pôsobili ako vojaci najatí Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou. Smrť dvoch z nich neskôr potvrdila ruská štátna tlačová agentúra TASS. Špekulácie o väčších stratách sa v informácii CIT neobjavili.

Medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi podľa oficiálnych informácií Washingtonu minulú stredu tvrdo zasiahla proti masívnemu útoku sýrskych provládnych jednotiek, ktoré v provincii Dajr az-Zaur nasadili päťsto bojovníkov, tanky, delostrelectvo a oddiely s mínometmi a raketometmi. Práve pri tomto útoku, ktorého videozáznam sa v utorok objavil na internete, podľa ruských i amerických novinárov zomreli desiatky či stovky Rusov.

Podľa amerických médií útok trval tri hodiny a Američania doň nasadili stíhacie lietadlá F-15, strategické bombardéry B-52, špeciálne lietadlá palebnej podpory AC-130, vrtuľníky Apache a drony Reaper. Postup sýrskych jednotiek, v ktorých údajne operovali Rusi z Vagnerovej skupiny, sa podarilo zastaviť, zničených bolo neurčené množstvo diel a tankov.

Pentagon v utorňajšom vyhlásení uviedol, že v kritickej oblasti bojov v čase spojeneckého útoku žiadni ruskí vojaci neboli. Podobne sa vyslovilo aj ruské ministerstvo obrany. Kremeľské zdroje oznámili, že o incidente nemá ruské vedenie žiadne vedomosti, pretože o činnosti súkromných vojenských skupín nemá informácie. Ruský parlament dal však na vedomie, že záležitosť prešetruje. Už niekoľkokrát v ruskom parlamente zazneli výzvy, aby činnosť ruských súkromných armád reguloval zákon.

Podľa agentúry AP sa možno napĺňa scenár, ktorého sa mnohí obávali: americké sily reagujúce na provokácie v Sýrii zabíjajú ruských vojakov alebo žoldnierov. "Či už ide o náhodu alebo zámer, takéto incidenty môžu Washington a Moskvu zatiahnuť do situácie, ktorej sa úzkostlivo snažili vyhnúť aj v tých najtemnejších chvíľach vzájomných vzťahov - ich bojové sily sa dostanú do vzájomnej konfrontácie," uviedla agentúra.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:26