Reuters
StoryEditor

Medzi obeťami amerických náletov v Sýrii sú aj ruskí vojaci. Oficiálne súčasťou armády neboli

12.02.2018, 22:07
Autor:
ČTKČTK
Ruskí žoldnieri bojovali v Sýrii po boku Asadových jednotiek.

Pri náletoch na východe Sýrie, ktorými medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi minulý týždeň odrážala útok provládnych síl na svoje kurdských a arabských spojencov, boli zabití aj štyria Rusi.

Uviedli to ruské médiá s odvolaním sa na príbuzných a kolegov zabitých žoldnierov, najatých súkromnou firmou.

Rusi tam nemali byť

Ruské ministerstvo obrany predtým tvrdilo, že v danej oblasti žiadni ruskí vojaci neboli. Prezidentský kandidát malej liberálnej strany Jabloko Grigorij Javlinskij podľa serveru Newsru.com vyzval prezidenta Vladimíra Putina, aby verejnosť zoznámil s tým, ako masovo umierajú Rusi v Sýrii.

Obeťami náletov vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur sa podľa nezávislej organizácie Conflict Intelligence Team (CIT) stali Stanislav Matvejev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov a Kirill Anaňjev, ktorí v Sýrii pôsobili ako vojaci najatí Vagnerovou súkromnou vojenskou spoločnosťou.

Oficiálne nepatrili pod armádu

Neboli teda - prinajmenšom oficiálne - súčasťou ruských síl, ktoré od septembra 2015 predovšetkým leteckým bombardovaním pomáhajú ruskému spojencami v Damasku, prezidentovi Assadovi, k ovládnutiu bojiska.

Informácie o úmrtiach neskôr ruským médiám potvrdili spolubojovníci a pozostalí. "Dátum smrti zodpovedá americkému náletu," povedal denníku RBK Matvejejov nevlastný brat Igor Packo s tým, že pozostalí doteraz nepoznajú ani presnú príčinu smrti, ani to, či telo bude prevezené na pohreb do vlasti, ako sa deje v prípade zabitých ruských letcov či poradcov.

Okolnosti smrti nepoznajú

Kosoturovova priateľka Ljubov Kočevová uviedla, že Igor bol v Sýrii zabitý 7. februára. "Loginov padol v boji s presilou 7. februára v oblasti Dajr az-Zaur," potvrdili bojovníkovi druhovia zo združenia kozákov.

Podpredseda úradmi nepovolenej strany Iné Rusko Alexander Averin potvrdil serveru Mediazona a agentúre RIA Novosti, že medzi zabitými je aj aktivista Anaňjev, ktorý predtým bojoval ako dobrovoľník aj na Donbase na východe Ukrajiny. Zostala po ňom žena a deti.

Američania odrážali útok

Pri nálete koalície vedenej USA zahynula podľa Pentagonu stovka príslušníkov sýrskych provládnych síl, ktorí podnikli rozsiahly útok na amerických spojencov z arabsko-kurdských milícií SDF, presnejšie proti veliteľstvu SDF v provincii Dajr az-Zaur. Moskva túto akciu označila za prieskum, ktorý vraj podnikli sýrske milície bez vedomia ruského veliteľstva.

Útoky koalície proti silám podporujúcim sýrskeho prezidenta Bašára Asada sú zriedkavé. SDF s koaličnou podporou bojujú s bojovníkmi IS východne od Eufratu, zatiaľ čo vládne vojská pôsobia na západnom brehu pri meste Dajr az-Zaur.

Podľa ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo 44 ruských vojakov. Médiá odhadujú, že skutočný počet je pravdepodobne vyšší, a to prinajmenšom o žoldnierov, ktorí bojujú po boku Asadových jednotiek aj v pozemných operáciách.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-17 12:30:32 - Feat.: - Title: Kremeľ sťahuje ruských vojakov z Náhorného Karabachu. Je to pravda, potvrdil Peskov 03 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 04 - Modified: 2024-04-14 15:05:55 - Feat.: - Title: Irán uplatnil právo na sebaobranu, reaguje na útok na Izrael sýrska vláda 05 - Modified: 2024-04-11 17:05:54 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zatkla Sýrčana, ktorý je podozrivý z toho, že bol v Islamskom štáte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:34