Reuters
StoryEditor

Dvojčatá chceli vyrobiť bombu. Polícia ich zadržala

16.02.2018, 07:17
Autor:
ČTKČTK
Dvadsaťsedemroční bratia vo svojom byte vo štvrti Bronx zhromažďovali materiál na výrobu bômb, uviedla polícia.

Newyorská polícia zatkla bývalého stredoškolského učiteľa a jeho brata, dvojča, a obvinila ich z toho, že sa pokúšali vyrobiť výbušné zariadenie. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Zatknutie dvojčiat predchádzalo vyšetrovanie FBI. Dvadsaťsedemroční bratia vo svojom byte vo štvrti Bronx zhromažďovali materiál na výrobu bômb, uviedla polícia.

pracoval ako učiteľ

Jeden z bratov do minulého roka pracoval ako učiteľ na strednej škole. Po ukončení zamestneckého pomeru musel vrátiť pracovný počítač, na ktorom neskôr pracovníci školy našli návod na výrobu výbušného zariadenia.

Bývalý učiteľ vyšetrovateľom povedal, že dokument našiel, keď na internete hľadal informácie o bombovom útoku na bostonský maratón v apríli 2013. Návod vraj nečítal a ani sa nepokúsil bombu vyrobiť.

Platil študentom

Vyšetrovatelia neskôr vypočúvali študentov v škole, kde učil. Zistili, že zadržaný najmenej dvom študentom platili 50 dolárov na hodinu za to, že pre nich zo zábavnej pyrotechniky získavali strelný prach.

Pri štvrtkovej prehliadke bytu policajti našli dusičnan draselný, čierny výbušný prášok, kovové guličky a ďalší materiál, ktorý sa môže použiť pri výrobe výbušného zariadenia.

O bombách písal básničky

Našli tiež batoh v ktorom bolo na kartičke napísané "Za splnu spoznajú ničotný teror". O výbušnej zmesi veršoval aj jeden bratov vo svojom denníku.

Súd oboch bratov obvinil z nezákonnej výroby ničivého zariadenia, bývalý učiteľ bol navyše obvinený z toho, že dával výbušný materiál neplnoletým. Obaja muži pred súdom vyhlásili, že sú nevinní.

Za bostonským útokom, pri ktorom zahynuli traja ľudia, zhodou okolností stáli dvaja bratia. Staršieho Tamerlana Carnajeva polícia zabila pri prestrelke, mladší Džochar  bol chytený a odsúdený na trest smrti. Poprava doteraz vykonaná nebola.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 04 - Modified: 2024-05-01 18:01:10 - Feat.: - Title: Blinken opäť vyzval Hamas, aby prijal dohodu o prímerí a rukojemníkoch 05 - Modified: 2024-05-01 14:19:53 - Feat.: - Title: Blinken vyjadril nesúhlas USA s operáciou v Rafahu, Netanjahu chce napredovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:39