StoryEditor

Alkohol vážnou hrozbou pre pobaltské štáty

24.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Tridsaťštyriročný Litovčan Augustinas Grevys si užíval svojich 15 minút slávy naozaj veľmi krátko. Zvíťazil síce v stávke, ktorú uzavrel so svojimi troma priateľmi -- kto vypije viac samohonky -- avšak výhru, v prepočte asi 200 korún, si neužil. Za to si mohol kúpiť dva litre lavórovice, no skôr, ako tak mohol urobiť a pokračovať v oslave víťazstva, zomrel. Traja kamaráti sa po pár hodinách v totálnom bezvedomí z toho dostali.
Príbeh je z roku 2001 a na istý čas otvoril verejnú diskusiu o alkoholizme v Litve. Za päť rokov sa však nič nezmenilo a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sú Litva, Lotyšsko a Estónsko na nelichotivých posledných priečkach hodnotenia dôsledkov nadmerného pitia alkoholu. Konečná stanica alkoholizmu je známa -- ťažké ochorenia pečene, smrť pri dopravných nehodách, samovraždy, otrava alkoholom, psychózy.
Ani jedna z pobaltských krajín nemá komplexný program boja proti alkoholizmu a podľa všetkých ukazovateľov hlboko zakorenená tradícia hojného pitia alkoholu neslabne. "Sme malý národ, asi pol druha milióna ľudí, patríme k tým, ktoré vymierajú," hovorí členka estónskeho protialkoholického hnutia Lauri Bekmanová a jedným dychom dodáva, že Estónci čoskoro vymrú, ak budú pokračovať týmto tempom v pití pálenky a páchať samovraždy.
Litva a Estónsko pritom patrí podľa WHO do Top Five Európskej únie v počte chronických chorôb pečene, Estónsko je druhé za Nemeckom vo výskyte alkoholickej psychózy. Estónsko je na treťom mieste v počte pokusov alebo dokonaných samovraždách, Lotyši sú štvrtí a ešte horšie je na tom Litva, ktorá je dokonca na špičke európskych krajín. V prvej desiatke sú ďalšie postsovietske štáty -- Rusko, Bielorusko a Ukrajina. Alkohol v Pobaltí zabíja najviac ľudí na európskych cestách.
Štatistiky WHO uvádzajú, že v Estónsku sa spotrebuje na osobu 13,4 litra čistého alkoholu, čo je tretia najvyššia spotreba v EÚ. Lotyšsko a Litva sú síce na tom "lepšie", avšak údaje nezahŕňajú spotrebu z ilegálnej výroby, a tá saturuje veľkú časť trhu.
Podľa WHO spotreba neregistrovaného alkoholu je najvyššia v únii v pobaltských štátoch a potom na Slovensku. V Lotyšsku je to napríklad sedem litrov na osobu ročne. Príčinou sú chudoba, tradícia, ľahká dostupnosť a nízke ceny, ako aj nedostatok politickej vôle vyrovnať sa s alkoholizmom.
"Nepoznám medzi mladými ľuďmi ani jedného, ktorý by sa nespíjal. Sú medzi nimi aj 16-, 17-roční, ktorí vypijú toľko, že netrafia v noci domov," priznáva Mareks, ani nie tridsaťročný predavač domácej pálenky. Tradícia zaväzuje neodmietnuť pozvanie na pohárik a ten, ktorý pije posledný pohárik z fľaše, musí hneď kúpiť ďalšiu.
Estónsko vyhlásilo nulovú tolerancii alkoholu za volantom a nový zákon je prísny -- pri prvom porušení je pokuta takmer 27 000 korún alebo 15-dňové väzenie. Obmedzenie reklamy a predaja by mali mať podľa Bekmanovej taktiež pozitívny účinok na zníženie spotreby. "Zvyky starej generácie už nezmeníme, ale musíme sa pokúsiť ovplyvniť mladých ľudí," dodáva Bekmanová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 08:56