StoryEditor

Aj objaviteľ Watergate v škandále Bushovej administratívy

27.11.2005, 23:00
Americká seriózna žurnalistika sa otriasa v základoch. Po reportérke New York Times zapojenej v kauze zverejnenia mena agentky zo strany predstaviteľov Bushovej administratívy, je však situácia ešte vážnejšia.

Americká seriózna žurnalistika sa otriasa v základoch. Po reportérke New York Times zapojenej v kauze zverejnenia mena agentky zo strany predstaviteľov Bushovej administratívy, je však situácia ešte vážnejšia. Škandál sa totiž nevyhol ani legende americkej žurnalistiky. Novinárovi, ktorý odhalil Watergate, súčasnému zástupcovi šéfredaktora Washington Post, Bobovi Woodwardovi. Ten bol možno prvým, ktorý sa od predstaviteľa vlády dozvedel meno tajnej agentky spravodajskej služby.
Woodward sa dokonca musel ospravedlniť svojmu nadriadenému, Leonardovi Downiemu, za to, že vydavateľa neinformoval o svojej role v kauze odhalenia identity agentky CIA Valerie Plameovej. Moderátorovi CNN Larrymu Kingovi to zdôvodnil slovami: "Musel som to urobiť, uvedomil som si, že ma do toho vtiahnu." Downie na najnovšie udalosti pre agentúru AP reagoval stroho: "Woodward urobil chybu." Aj pre to všetko sa nakoniec Woodward minulý týždeň rozhodol svedčiť pred tímom osobitného vyšetrovateľa Patricka Fitzgeralda. Mlčanlivosti ho zbavil aj jeho zdroj.
Celý prípad prezradenia Valerie Plameovej mal byť trestom zo strany Bieleho domu za to, že jej manžel, bývalý veľvyslanec Joseph Wilson, tvrdo kritizoval argumenty prezidenta Georgea Busha ísť do vojny v Iraku. Wilson preto Washington Post verejne vyzval, aby Woodwardovo počínanie transparentne vysvetlil. Prvým zisteným zdrojom informácií bol Lewis Libby, bývalý personálny šéf viceprezidentovho tímu. Ten teraz čelí piatim obvineniam, medzi nimi aj bráneniu výkonu spravodlivosti a krivej prísahe. Woodward však tvrdí, že Libby nebol jeho zdroj. Fitzgeraldovo vyšetrovanie pokračuje a čoskoro by sa celým prípadom mala začať zaoberať aj ďalšia investigatívna porota.

Kritika odborníkov
Woodwardovo počínanie v celej kauze si vzali na mušku zvučné mená americkej žurnalistiky. Známy novinár a pedagóg na Harvarde, Marvin Kalb, označil Woodwardovo správanie za "mätúce". "Keďže si bol vedomý, že vie relevantné informácie a kvôli utajeniu zdroja sa ich rozhodol nepovedať, je mi záhadou, prečo sa tak verejne zadrapil do práce vyšetrovateľa," povedal Kalb pre Reuters. Woodward Fitzgeralda raz označil za "psa zo skládky". Teraz sa bráni, že tento pojem používa bežne.
Kritika prišla aj zo strany odborníkov. "Ide o jasný etický prehrešok," hovorí Jane Kirtleyová, riaditeľka Centra pre štúdium etiky médií a práva. "Spochybniteľné je aj Woodwardovo pôsobenie v Poste," dodáva Rem Rieder, editor American Journalism Review. "Novinári by mali rozlišovať medzi politicky motivovanými únikmi," pripomína známy novinársky pedagóg Tom Rosenstiel.
Búrlivá diskusia sa rozpútala aj v redakcii Postu. Woodward totiž za tých vyše 30 rokov (odvtedy ako spolu s Carlom Bernsteinom odhalil aféru Watergate, ktorá stála Richarda Nixona prezidentské kreslo) dosiahol status legendy. Interná dišputa sa dostala na stránky blogu mediabistro. "Ide o logický a možno aj neodvratný výsledok, ak inštitúcia dovolí, aby jedna osoba prerástla samotnú inštitúciu," dodal komentátor Jonathan Yardley. Iní sa ho zastávali a chválili jeho dlhoročný prínos pre noviny. "Je to veľmi nepríjemná situácia, niektorí ľudia možno budú nahnevaní na rolu, ktorú v tom zohrávam. Ale ako reportér sa dostanete aj do takýchto situácií. Kam máte v tej chvíli utiecť?" bráni sa novinár v paľbe kritiky.

Kto je zdroj?
Americké médiá však hrajú ešte zaujímavejšiu hru než je skúmanie Woodwardovej dôveryhodnosti. Hádajú, kto mohol byť tým zdrojom. Veď práve táto osoba môže byť v prípade ďalším obvineným, podobne ako Libby.
Woodward o Plameovej vedel ešte mesiac predtým než ho novinár Robert Novak zverejnil. V Novakovom prípade sa pritom hovorí, že jedným z jeho zdrojov bol Karl Rove - Bushova pravá ruka a architekt jeho volebných víťazstiev. Roveov advokát povedal, že jeho klient to určite nebol. Nemenovaný zdroj pre New York Times uviedol, že s Woodwardom nehovoril ani prezident George Bush, ani šéf tímu v Bielom dome Andrew Card či prezidentský poradca Dan Bartlett. Hovorcovia popreli aj to, že by Plameovú mohol vyzradiť bývalý šéf diplomacie Colin Powell, exšéf CIA George Tenet a jeho kolega na tomto poste John McClaughlin. Účasť na sprisahaní poprel aj bývalý vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu Douglas Feith.
K dlhému zoznamu sa nedávno pripojila aj súčasná ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová. "Nebola Woodwardovým zdrojom," povedal to razantne vo vysielaní Fox News jej poradca Jim Wilkinson. Aj poradca pre otázky národnej bezpečnosti Stephen Hadley sa dušuje, že on nič nevyzradil. "Tiež som čítal záznamy z Bieleho domu, v ktorých sa hovorí, že odo mňa to nemá," povedal Hadley na tlačovej konferencii. Podľa ABC News ani viceprezident Dick Cheney nemal novinárovi z Postu povedať o Plameovej.

Nádej pre Libbyho?
Jediní, ktorí majú z tohto vývoja radosť, sú Libbyho právnici. Tí veria, že to oslabí dôkazy proti ich mandantovi. "Dúfame, že informácie získané zo svedectva reportéra Boba Wooodwarda umožnia skutočným faktom, aby vyplávali na povrch," znie ich stanovisko. Analytici sa však zhodujú, že až také jednoduché to nebude. "Libbyho neobvinili z toho, že prezradil meno agentky CIA. Vinia ho z bránenia výkonu spravodlivosti a z krivej prísahy," pripomína právny expert CBS News Andrew Cohen.
Škandalózna sága na americkej politickej scéne teda pokračuje. Otázne je, ktorého z politikov so sebou stiahne najbližšie. Alebo aj novinárov. Veď Woodward je iba ďalším v rade zvučných mien.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:23