Flickr
StoryEditor

Americký expert: Ruské hackerské útoky na nemeckú vládu, môžu byť súčasťou širšieho útoku na EU

01.03.2018, 14:07
Autor:
ČTKČTK
Útoky sa dotkli dvoch ministerstiev spolkovej vlády.

Hackerské útoky na počítačové siete nemeckej vlády môžu byť podľa amerického experta Benjamina Reada súčasťou výrazne väčšieho organizovaného útoku na európske štáty.

Read, ktorý pracuje pre americkú bezpečnostnú firmu FireEye, to povedal nemeckému denníku Die Welt. Členovia výboru Spolkového snemu pre kontrolu tajných služieb popoludní uviedli, že útoky stále pokračuje.

"Niekoľko mesiacov pozorujeme, že (ruská skupina) APT28 cielene napáda ministerstva zahraničia a obrany v Európskej únii a snaží sa získať prístup do chránených systémov," uviedol Read.

Práve dvojica týchto ministerstiev sa podľa nemeckých médií dotkla aj útoku na spolkovú republiku. Hackerom sa pri ňom podarilo dostať do špeciálne zabezpečenej siete nemeckej vlády, ktorá slúži na výmenu informácií medzi vládnymi i bezpečnostnými úradmi. Podľa ministerstva vnútra sa útok, ktorý mohol trvať celý rok, podarilo dostať pod kontrolu.

Členovia parlamentného výboru pre kontrolu tajných služieb, ktorí dnes o záležitosti rokovali asi dve hodiny, ale uviedli, že útok stále pokračuje. "Sú to pokračujúce kroky, je to pokračujúci útok," povedal šéf výboru Armin Schuster (CDU).

Nemecké úrady sa ho podľa neho "snažia držať pod kontrolou". O tom, aké škody mohli hackeri spôsobiť, hovoriť nechcel. Je na to podľa neho príliš skoro.

Agentúra DPA s odvolaním sa na bezpečnostné zložky uviedla, že nemecké úrady prinajmenšom v poslednej fáze útoku činnosť hackerov sledujú, aby zistili bližšie informácie o ich cieľoch a pôvode útoku. Údajne sa pri ňom hackerom nepodarilo získať veľké množstvo dát.

Niektorí členovia parlamentu dávali dnes najavo nespokojnosť s tým, že ich vláda o probléme neinformovala a dozvedeli sa o ňom až z médií. Podľa podpredsedu výboru pre kontrolu tajných služieb Konštantína von Notze (Zelení) je to "nanajvýš zlé a nemilé".

Nemecké úrady - rovnako ako inštitúcie ďalších krajín - čelili hackerským útokom aj v minulosti. Napríklad v roku 2015 sa terčom stal Spolkový snem. Za týmto aj terajším útokom podľa nemeckých bezpečnostných činiteľov stojí zrejme ruskí hackeri zo skupiny APT28.

Americký expert Read je presvedčený o tom, že APT28 nie je žiadna bežná hackerská skupina, ktorá si chce len zarobiť peniaze. Výber cieľov, použité metódy i výdrž skupiny sú podľa neho jasné indície svedčiace o tom, že je financovaná štátom a spolupracuje so štátnymi úradmi.

Aká tajná služba za APT28 stojí, nie je ešte jasné, ale podiel ruských úradov na jej činnosti považuje Read za istý. Ruskí činitelia dlhodobo také aktivity popierajú.

Spolková vláda registruje denne asi 20 vysoko špecializovaných útokov na svoje počítače. Zhruba za jedným útokom týždenne stoja podľa nej tajné služby.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:53