Čchong Ui-jongReuters
StoryEditor

Delegácia z juhu rokovala s Kimom. O výsledkoch pôjde informovať do USA

05.03.2018, 08:34
Autor:
ČTKČTK
Cesta je reakciou na návštevu sestry severokórejského vodcu počas zimnej olympiády.

Juhokórejská vládna delegácia dnes pricestovala do KĽDR a stretla sa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu juhokórejského prezidenta.

Ide o prvú schôdzku juhokórejských predstaviteľov s Kimom od jeho nástupu k moci koncom roka 2011. Zvláštny vyslanci juhokórejského prezidenta Mun Če-ina plánujú počas svojej dvojdňovej návštevy rokovať o spôsoboch ďalšieho zlepšovania vzťahov medzi oboma krajinami aj o možnosti začatia dialógu medzi Severnou Kóreou a Spojenými štátmi.

"Desaťčlenná juhokórejská delegácia, vedená bezpečnostným poradcom juhokórejského prezidenta Čchong Ui-Jongom, dorazila do severokórejskej metropoly Pchjongjangu a potom sa pri večeri zišla s Kimom," vyhlásil hovorca juhokórejského prezidenta.

Donedávna medzi Kóreami panovalo vysoké napätie kvôli severokórejským jadrovým a raketovým zbrojným testom. Juhokórejský prezident Mun chce teraz využiť zlepšenie situácie, ktorú priniesla účasť KĽDR na zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pchjongčchangu minulý mesiac.

"Budem severokórejským predstaviteľom tlmočiť pevné odhodlanie prezidenta Muna dosiahnuť vytvorenie denuklearizovaných zón Kórejského polostrova a trvalého mieru na Kórejskom polostrove," vyhlásil pred odletom vedúci delegácie Čchong Ui-jong. Čchong tiež povedal, že sa bude snažiť hľadať cesty, ako obnoviť dialóg medzi Pchjongjangom a Washingtonom.

KĽDR v minulých týždňoch dala najavo, že je ochotná s USA rokovať a zlepšiť vzájomné vzťahy. Washington trvá na tom, že s Pchjongjangom začne rozhovory, keď Severokórejčania urobia konkrétne kroky smerom k jadrovému odzbrojeniu. Severná Kórea sa ale vzdať svojho jadrového zbrojného programu naďalej odmieta.

Južnú Kóreu pri príležitosti februárovej olympiády navštívila sestra severokórejského diktátora Kim Jo-Čong, ktorá bola prvým členom vládnucej dynastie Kimov, ktorý na Juh zavítal od konca kórejskej vojny z rokov 1950-53.

V juhokórejskej delegácii, ktorá dnes priletela do KĽDR, je aj šéf rozviedky So Hun a námestník ministra pre zjednotenie Čchon He-song.

Po návšteve Kimovej ríše sa juhokórejská delegácia presunie do Spojených štátov, aby o výsledkoch informovala tamojších činiteľov.

Podľa kritikov sa KĽDR svojimi ústretovými gestami snaží dosiahnuť zmiernenie tlaku a medzinárodných sankcií, ktorými Bezpečnostná rada OSN trestá Severnú Kóreu za jej pokračujúce raketové a jadrové zbrojné programy. Kvôli sankciám Pchjongjang prišiel o väčšinu zdrojov príjmov.

01 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 02 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 03 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 04 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 05 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:12