StoryEditor

Irán chce riešiť jadrovú otázku bilaterálne

21.02.2006, 23:00

Iránsky jadrový vyjednávač Alí Husajní včera odchádzal z Moskvy spokojný. Podľa neho sa s Ruskom dohodli na princípe spoločného postupu v súvislosti s ponukou Ruska obohacovať urán pre islamskú republiku na ruskom území. "Hovorili sme o princípoch spoločného postupu a v týchto princípoch sme dosiahli dohodu," vysvetlil. Moskva však až taký optimizmus nešírila. Šéf diplomacie Sergej Lavrov sám pripustil, že hovoriť o výsledkoch by bolo predčasné. Vo štvrtok Irán navštívi Sergej Kirijenko, predseda Ruskej federálnej agentúry pre atómovú energiu.
Husajní tiež uviedol, že obidve strany údajne súhlasili s tým, že predloženie iránskej otázky Bezpečnostnej rade OSN ohrozí mierovú cestu hľadania riešenia.
Mierumilovné ciele iránskeho jadrového programu v pondelok v Bruseli vysvetľoval Európanom aj šéf diplomacie Manúčehr Mottakí.
"Mierový jadrový výskum je prirodzeným právom všetkých štátov a predovšetkým krajín, ktoré podpísali dohody o nešírení jadrových zbraní," vysvetľoval Mottakí členom zahraničného výboru Európskeho parlamentu po tom, ako neúspešne rokoval s vysokým predstaviteľom EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Javierom Solanom o obnovení rozhovorov medzi európskou trojkou a Teheránom. Mottakí považuje po pondelňajšej návšteve Bruselu dialóg s Veľkou Britániou, Francúzskom a Nemeckom za ukončený a "Teherán bude o jadrovom programe rokovať iba bilaterálne". Podľa Teheránu je ruský návrh najlepším riešením problému, keďže medzi krajinami panuje vzájomná dôvera, ktorá je dobrým základom pre spoločný postup.
Vinu za zlyhanie dvojročných diplomatických vyjednávaní pripísal Mottakí Európanom: "Je to spôsobené tým, že v minulosti ste nás zradili. Nemecko sľúbilo, že postaví jadrový reaktor a nakoniec sme ho museli s vysokými nákladmi ukončiť sami," tvrdil Mottakí.
Je zrejmé, že bruselské rokovania považuje nielen Javier Solana za nekonštruktívne. Európania trvajú na tom, aby sa prípadom začala zaoberať Bezpečnostná rada OSN.
"V BR OSN sedia dnes štáty, ktoré jadrovú bombu majú a dokonca ju použili," vyhlásil Mottakí v presvedčení, že západné krajiny využívajú "BR OSN na politické ciele".
Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier včera uviedol, že nukleárnu krízu je ešte stále možné vyriešiť diplomatickými cestami. "Predtým, než sa uchýlime k vojenským možnostiam, musíme preskúmať diplomatické možnosti. Nemyslím si, že bezprostredne hrozia ekonomické sankcie. Uvalenie sankcií však nemôžeme úplne vylúčiť," dodal minister.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:39