Reuters
StoryEditor

Kim uvažuje, že sa vzdá kvôli prímeriu aj jadrových zbraní

13.03.2018, 23:00
Kim Čong-un si po stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom praje podpísať mierovú zmluvu.

S odkazom na juhokórejské médiá o tom informovala agentúra Bloomberg, podľa ktorej tým Kim oživuje dlhoročný cieľ severokórejského režimu. V hre má byť aj jadrové odzbrojenie Kórejského polostrova.

Najskôr jadrové odzbrojenie, alebo mierová zmluva?
Juhokórejský denník Dong-A-Ilbo v pondelok prišiel so správou, že severokórejský diktátor sa počas plánovaného stretnutia s Trumpom pokúsi položiť otázku mierovej zmluvy, ktorá by ukončila konflikt. Ten sa však začal pred takmer 68 rokmi.

Podľa nemenovaného zdroja z kancelárie juhokórejského prezidenta by malo prísť na rad aj spísanie oficiálnych diplomatických vzťahov či otázka jadrového odzbrojenia.

Témy, o ktorých by severokórejský diktátor rád rozprával, mali zaznieť počas schôdzky juhokórejskej delegácie s Kim Čong-unom počas minulého týždňa. Práve vtedy vznikla aj ponuka na stretnutie lídrov USA a KĽDR, ktoré sa podľa Washingtonu uskutoční najneskôr do konca mája.


Pokiaľ ide o nadviazanie diplomatických stykov, podľa juhokórejských médií chce dať Kim najavo, že jeho krajina je pripravená na otvorenie amerického veľvyslanectva v Pchjongjangu. Podľa expertov je však práve mierová zmluva najzložitejšou záležitosťou pre bezpečnosť oboch krajín. Prímerie, ktoré na Kórejskom polostrove trvá od roku 1953, totiž z technického hľadiska nikdy neukončilo prebiehajúci vojnový konflikt.

„Snahy otvoriť dialóg medzi USA a KĽDR s ohľadom na mierové zmluvy existovali už v minulosti, ale nikdy k nemu nedošlo,“ uviedol pre agentúru Bloomberg koreanista Koh Ju-Hwan z univerzity Dokgguk v Soule.

Podľa neho je však zásadným faktorom pre ukončenie vojnového konfliktu otázka jadrového odzbrojenia KĽDR.

„Problémom je, že USA sú schopné uzavrieť mierovú zmluvu až na konci denuklearizačného procesu, zatiaľ čo pre Severnú Kóreu ide o nevyhnutný predpoklad na začiatok vytvorenia denuklearizovaných zón,“ vysvetlil Ju-Hwan.

Podľa koreanistu Tomáša Horáka sú však súčasné rokovania medzi oboma Kóreami a USA aj tak veľkým pokrokom.

Obrat o stoosemdesiat stupňov
„Už teraz sa Severná Kórea zaviazala, že počas prebiehajúcich rokovaní neuplatní žiadne z konvenčných zbraní ani nebude vykonávať žiadne jadrové testy,“ uviedol Horák v rozhovore pre Lidovky.cz. Upozornil tiež na nedávnu zmenu názoru Kim Čong-una vo veci jadrového odzbrojenia.

„V minulosti býval jadrový program prioritou, bol to odkaz predchádzajúcich vodcov. Kim Čong-un však naraz zmenil rétoriku a odkazom jeho otca a deda je zrazu vytvorenie denuklearizovaných zón,“ povedal Horák.

Podľa zástupcu tlačovej hovorkyne Bieleho domu Raja Shaha však USA za týmto obratom nestoja. Shah trval na tom, že Spojené štáty rozhodne neponúkli severokórejskému režimu žiadne ústupky za uskutočnenie schôdzky. Spresnil však, že schôdzka sa uskutočniť vôbec nemusí, ak by počas nasledujúcich týždňov KĽDR vykonala akúkoľvek jadrovú alebo raketovú skúšku. „Ak by takáto situácia nastala, bude to chyba Severokórejčanov. Nedodržali by totiž svoje sľuby,“ uviedol Shah. O chystanej schôdzke hovorca odmietol oznámiť akékoľvek nové podrobnosti. MF Dnes, Martin Hampejs

01 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-04-02 05:08:33 - Feat.: - Title: KĽDR odpálila balistickú raketu. Chcú miasť pred voľbami, kritizuje Južná Kórea 04 - Modified: 2024-03-28 19:30:11 - Feat.: - Title: Moskva sa postavila za KĽDR. USA kritizujú Rusko za veto rezolúcie o dohľade nad sankciami OSN 05 - Modified: 2024-03-28 06:40:46 - Feat.: - Title: Spojené štáty a Južná Kórea uvalili sankcie na šiestich občanov KĽDR a dve spoločnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:21