StoryEditor

India zatiaľ nevie, kto zabíjal v Bombaji

13.07.2006, 00:00

Bilancia utorkových teroristických útokov na prímestské vlaky v indickom meste Bombaj sa blíži k počtu dvesto obetí. Sedem explózii zároveň zranilo takmer osemsto ďalších ľudí. Podľa posledných správ medzi mŕtvymi alebo zranenými nie sú Slováci.
Kašmírske separatistické skupiny zatiaľ popierajú účasť na brutálnom teroristickom čine. Indická polícia najviac podozrieva islamistickú skupinu Laškare tajjaba. Tá sa bráni tvrdením, že islam zakazuje vraždenie a že India zneužíva tragédiu na očierňovanie kašmírskych bojovníkov za slobodu.

Útok pripomína Madrid
Vyšetrovatelia prehľadávajú trosky vlakov a hľadajú akúkoľvek stopu, ktorá by ich mohla priviesť k páchateľom útoku. Bomby umiestnili teroristi pravdepodobne v batožine na poličkách vo vlaku. Väčšina z obetí totiž mala rany na krku alebo na hlave. Výbuchy v rozmedzí desiatich minút pripomínajú útoky na prímestské vlaky v Madride z 11. marca 2004. Rukopis by mohol poukazovať na fakt, že do kašmírskeho odboja prichádzajú noví ľudia, ktorí sa inšpirujú, alebo sú možno priamo napojený na medzinárodnú teroristickú sieť Al-Kajdá.
Obyvatelia Bombaja sa zo všetkých síl snažia pomôcť tým, ktorí útok prežili. Pred nemocnicami sa tvoria dlhé rady tých, ktorí prišli darovať krv. Prichádzajú aj ľudia s fotografiami hľadať svojich blízkych.

Kašmír, jablko sváru
Kašmírski separatisti, ktorí sú spájaní s teroristickým útokom, bojujú za slobodu regiónu Kašmír. Jeho veľká časť je jediným zväzovým štátom Indie, v ktorom sa väčšina obyvateľov hlási k islamu. Podľa údajov je moslimov 64 percent obyvateľov a 32 percent tvoria hinduisti. Pred získaním nezávislosti a vytvorením dvoch štátov, Indie a Pakistanu, bol Kašmír samostatným kniežatstvom v rámci bývalej britskej Indie. Na čele kniežatstva s moslimskou väčšinou stál maharadža Hari Singh, vyznávač hinduizmu. Panovník bol pôvodne najviac naklonený myšlienke kašmírskej nezávislosti. Niektoré moslimské kmene sa však na jeseň 1947 pripojili k Pakistanu a následne Islamabad začal inváziu do Kašmíru. Maharadža sa pod tlakom udalostí rozhodol pripojiť sa k Indii. Tá ihneď po podpísaní zmluvy tiež vyslala do Kašmíru svoje vojská. Línia frontu sa stala de facto hranicou medzi oboma štátmi. Pôvodné územie Kašmíru je teda rozdelené, pričom zhruba tretina je pod kontrolou Pakistanu. Väčšia časť územia je súčasťou Indie a malý kúsok severného Kašmíru patrí Číne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:24