StoryEditor

Rusi postavia most do KĽDR, aby nemuseli zachádzať do Číny

25.03.2018, 18:07
Autor:
ahaaha
Minulý týždeň do KĽDR dorazili ruskí činovníci, aby prediskutovali výstavbu mosta pre autá. Zvažuje sa rozšírenie železničného mosta.

Rusko sa chystá postaviť na svojej krátkej hranici s KĽDR most pre automobilovú dopravu. Predstavitelia Moskvy a Pchjongjangu dúfajú, že stavba zlepší ekonomické vzťahy oboch krajín. Podľa odborníkov oslovených  denníkom The Washington Post je význam mosta skôr symbolický.

Severokórejská hranica s Ruskom kopíruje rieku Tuman a meria necelých osemnásť kilometrov. Dnes je na nej jediný hraničný priechod: železničný Most priateľstva, ktorý bol otvorený v roku 1959.

Ekonomický význam

Minulý týždeň do KĽDR dorazili ruskí činovníci, aby prediskutovali výstavbu mosta pre autá. Zvažuje sa rozšírenie železničného mosta. Rusi zase navrhujú pontónový most, ktorý by sa v prípade potreby dal rýchlo rozobrať.

"Máme 23 cestných prechodov s Čínou, ale s Ruskom ani jeden," vyhlásil na stretnutí s predstaviteľmi ruského Ministerstva pre rozvoj Ďalekého východu severokórejský vicepremiér a tajomník štátnej plánovacej komisie Ro Tu Čol. "Autá s tovarom z ruského Ďalekého východu dnes nejazdia priamo, ale cez Čínu. To je veľká zachádzka," dodal Ro.

Odborníci sa domnievajú, že plánované spojenie má skôr symbolický než ekonomický význam. Obchodné zväzky medzi Ruskom a KĽDR sú zanedbateľné, a to aj kvôli medzinárodným sankciám, ktoré počas minuloročnej eskalácie napätia na Kórejskom polostrove na pôde OSN podporili aj Rusi.

Na Kórejskom polostrove však od Nového roka vládne relatívne mierumilovná atmosféra. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa chystá na rokovania s predstaviteľmi Soulu a hovorí sa aj o osobnej schôdzke s Donaldom Trumpom. "Podľa všetkého panuje presvedčenie, že obchodné vzťahy sa postupom času zase zlepšia," poznamenal k rokovania medzi Rusmi a Severokórejčania odborník na hospodárstvo KĽDR Benjamin Katzeff Silberstein.

Uhlie a gastarbeiteri

The Washington Post pripomína, že Sovietsky zväz bol v časoch studenej vojny najdôležitejším sponzorom severokórejského režimu, v rokoch 1970 až 1980 obchodná výmena predstavovala asi polovicu severokórejského zahraničného obchodu. Po páde ZSSR však vzťahy ochladli a Boris Jeľcin sa navyše snažil upevniť zväzky so Soulom.

Oteplenie nastalo opäť po nástupe Vladimira Putina, ktorý sa v roku 2000 dočkal v Pchjongjangu vrelého prijatia. Na ekonomike sa to však príliš neprejavilo, pred piatimi rokmi Rusko predstavovalo len jedno percento severokórejského zahraničného obchodu.

Dôvodom sú aj medzinárodné sankcie uvalené na KĽDR kvôli jej jadrovému programu. Napríklad sankcie prijaté minulý rok v decembri obmedzili počet severokórejských robotníkov, ktorí môžu pracovať v zahraničí. Práve lacná pracovná sila predstavovala zrejme najvýraznejšie ekonomické puto medzi Ruskom a KĽDR.

Cez železničný Most priateľstva zase skôr jazdili vlaky so sibírskym uhlím do severokórejského prístavu Radžin, kde Rusko prevádzkuje lodný terminál. "Z terminálu je uhlie dopravované do ázijských krajín, predovšetkým Číny. Tak to bolo až do druhej polovice roku 2017, kedy boli prijaté tvrdé sankcie," uviedol pre The Washington Post Arťom Lukin z Federálnej univerzity Ďalekého východ vo Vladivostoku.

01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 11:27:02 - Feat.: - Title: Krabí kráľ odsúdený. Ruský podnikateľ dostal 17 rokov za nájomnú vraždu 05 - Modified: 2024-04-26 10:37:39 - Feat.: - Title: Rusko zadržalo dvoch podozrivých, mali plánovať útoky na vojenské a policajné objekty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:26