TASR
StoryEditor

Islamista chcel v Londýne vytvoriť detskú armádu, dostal doživotie

27.03.2018, 21:30
Autor:
ČTKČTK
Dvadsaťpäťročný Umar Haque chcel viac ako stovku detí prinútiť k tomu, aby páchali atentáty po celom Londýne.

Najmenej 25 rokov by mal v britskom väzení stráviť priaznivec teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý sa podľa súdu snažil vytvoriť "armádu detských bojovníkov".

Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Dvadsaťpäťročný Umar Haque chcel viac ako stovku detí prinútiť k tomu, aby páchali atentáty po celom Londýne.

Haque pôsobil na malej súkromnej ​​islamskej škole Lantern of knowlegde a v madrase, náboženskej škole pri mešite Ripple Road Mosque vo východnom Londýne.

Viac ako stovke detí, ktoré učil, púšťal násilné a propagandistické videá. Chcel po nich tiež, aby si prehrávali teroristické útoky z nedávnej minulosti alebo predstierali útoky na policajtov.

Celkom mal Haque na starosti 110 detí a ako učiteľ pôsobil aj napriek tomu, že na to nemal žiadnu kvalifikáciu. Zamestnaný bol ako administratívny pracovník.

"Deti boli paralyzované strachom z Haquea, o ktorom boli presvedčené, že je napojený na teroristov a ktorý sa im vyhrážal násilím, ak niekomu povedia, čo robí," uviedol veliteľ londýnskej protiteroristickej jednotky Dean Haydon.

Haqueove plány označil za dlhodobé. "Zamýšľal svoje plány uskutočniť za niekoľko rokov, kedy chcel mať vytrénovanú armádu vojakov, vrátane detí," dodal Haydon.

Podľa štátneho zástupcu dvadsaťpäťročný muž plánoval, že ním vycvičené deti zaútočia na tri desiatky cieľov po celom Londýne, vrátane veže so zvonom Big Ben, stráže britskej kráľovnej pred Buckinghamským palácom, veľkých nákupných centier, bánk a sídiel médií.

Uloženie doživotného trestu s minimálnou dobou pobytu za mrežami v dĺžke 25 rokov predchádzal na začiatku marca výrok súdu, ktorým uznal Umara Haquea vinným okrem iného z trestného činu prípravy teroristického útoku. Muž sa k činom, z ktorých bol obžalovaný, priznal.

"Znesvätili ste svojimi činmi korán aj islam, rovnako ako zákony všetkých civilizovaných ľudí. Dúfajme, že si to uvedomíte," povedal dnes Haqueovi sudca.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 02 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 03 - Modified: 2024-04-22 18:38:36 - Feat.: - Title: Nová správa otvorene hovorí o mučení. Komisár zistil závažné pochybenia nielen v reedukačných centrách 04 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:46