Facebook
StoryEditor

Deti sa v škole učia po arabsky, búrili sa Česi. "Dôkaz" však slúži na úplne iný účel

31.03.2018, 20:30
Autor:
iDnesiDnes
List, ktorý koloval po internete, je len pomôcka pre dyslektikov.

Obyčajný list papiera používaný na Základnej škole v Červenom Kostelci vyvolal na českých sociálnych sieťach zdesenie a pocit ohrozenia zo straty národnej identity. Na liste sú totiž písmená z arabčiny a je používaný pri výučbe českých žiakov. Ide pritom len o pracovný list pre dyslektikov, ktorý slúži ako test vnímanie.

Príspevok začal kolovať po sociálnych sieťach už vlani v máji, kedy ho na Facebook umiestnil napríklad Jan Ptáček. Ďalej ho zdieľalo cez 600 užívateľov.

Na verejnosť vyplával opäť teraz, na fórum zaoberajúce sa pedagogikou ho nahrala jedna z učiteliek s tým, že sa na ňu obrátila známa, ktorá chcela vedieť, či je pravda, že sa na českých školách naozaj vyučuje arabské písmo.

"Za čas budú dievčatám rozdávať šatky!" Zdesil sa pod príspevkom Vladimír Pýcha. "To je teda poriadne svinstvo," pripísala Blanka Mahr. "Bežte do škôl, kde toto deťom robia a pýtajte sa, kto im dal príkaz k tejto výučbe. Nesúhlas rodičov je na mieste," rozčúlila sa Anna Kolářová.

Jan Ptáček, ktorý príspevok zdieľal, priznáva, že ho pobúrilo, že sa arabčina predkladá žiakom v školách. "Strávil som nejaký čas služobne v moslimskej krajine a keď vidím to, čo sa dnes deje, vždy si spomeniem na príslovie, ktoré sme si tam vtedy vymysleli: Nikdy never moslimovi," povedal Ptáček.

"Ide o pracovný list z DYS centra Praha pre dyslektické deti na zrakové vnímanie," vysvetlil iDNES.cz Jiří Oleják, riaditeľ Základnej školy v Červenom Kostelci, ktorá tento pracovný list doteraz využíva.

Kritiku rodičov alebo verejnosti kvôli pracovnému listu s arabčinou nezaznamenal. Nevedel ani, že sa list šíri po sociálnych sieťach. "Používame aj pracovný list čínsky, japonský, azbukový a všetky ďalšie, ktoré uzná špeciálny pedagóg za užitočné, je ich asi päťdesiat," dodal Oleják.

Autorkou pracovného listu je pedagogička Jiřina Bednářová. S kritikou kvôli cudzojazyčnému písmu sa doteraz nestretla.

"Spomínaný pracovný list je vytrhnutý z kontextu celej publikácie Zrakové vnímanie, Optická diferenciácia II. Publikácia je zameraná na rozvoj zrakovej diferenciácie, uvedomovanie si rozdielov medzi jednotlivými symbolmi, slúži aj k rozvoju koncentrácie pozornosti. Za zoznámenie s jazykom, kultúrou, ktorých písma ako grafického symbolu využíva, sa považovať nedá," uviedla Bednářová.

Na zoznámenie sa s kultúrou rôznych národností nevidí nič ohrozujúceho. "Naopak, čím viac informácií o sebe navzájom máme, tým lepšie si môžeme porozumieť, obohatiť sa, byť si prospešní," dodala.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 16:58