StoryEditor

Štát Palestína? Referendum sa odkladá

07.06.2006, 00:00
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa rozhodol ešte počkať s plánom na určenie konečných hraníc palestínskeho štátu. Hamas už údajne súhlasí s existenciou vedľa Izraela.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás sa rozhodol dať radikálnemu hnutiu Hamas čas do konca týždňa na prijatie plánu o vytvorení palestínskeho štátu na Západnom brehu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme. Tento plán vládne hnutie Hamas odmieta, pretože jeho prijatie by znamenalo nepriame uznanie Izraela, ktorému radikálny Hamas odopiera právo na existenciu.

Hamas alebo Abbás
Medzi Abbásom a vládou Hamasu už od jej vymenovania v marci tohto roku vládne boj o moc. Hamas vystriedal vo vláde Abbásovo umiernenejšie hnutie Fatah, ktoré sa len ťažko vzdáva moci. Situácia sa vyhrotila do ozbrojených konfliktov, keď len za posledné tri dni zomrelo pri prestrelkách sedem ľudí. Abbás vyčíta Hamasu, že jeho odmietanie práva na existenciu Izraela je iracionálne a má za následok zastavenie veľkej časti finančnej pomoci zo Západu, čo ešte zhoršuje zlú hospodársku situáciu na palestínskych územiach.
Práve plán 18. bodov, na ktorom sa dohodli militanti z Fatahu, Hamasu a Islamského džihádu väznení v Izraeli, by mal prelomiť odpor Hamasu uznať židovský štát. Prieskumy verejnej mienky utvrdzujú Abbása v presvedčení, že plán má podporu väčšiny Palestínčanov a referendum by malo po volebnom fiasku Fatahu opäť zvýšiť jeho autoritu. Aj keď referendum má byť nezáväzné, bolo by významným míľnikom v histórii boja o samostatný palestínsky štát.
Uznanie Izraela
Plán, ktorý presadzuje Abbás, žiada vytvorenie palestínskeho štátu na územiach, ktoré Izrael okupoval po vojne v roku 1967, teda na Západnom brehu, v Pásme Gazy a východnom Jeruzaleme s hlavným mestom Jeruzalemom. Dokument tak nepriamo uznáva Izrael a celkom jasne sa vzdáva plánov Hamasu vytvoriť islamský štát na celom území Izraela. Okrem toho všetkým Palestínčanom, ktorí opustili územie Izraela, má byť umožnené vrátiť sa do svojich domovov. Dokument tiež vyzýva na pokračovanie ozbrojeného boja na okupovaných územiach, nepriamo ale naznačuje, že útoky na izraelskom území sa majú skončiť.
Hamas si bol po Abbásovom vyhlásení ultimáta istý svojím víťazstvom a najprv referendum neodmietal. Medzičasom vyhlásil, že referundum by bolo ilegálne a plán väzňov verejne odsudzuje, ale zároveň sa snaží hrať na čas. Hovorca Hamasu vyhlásil, že rozhovory o pláne musia pokračovať. "Je ešte veľa času na opätovný začiatok dialógu a dosiahnutie národnej dohody," súhlasil člen Hamasu Chalil al-Hadža. Hamas údajne súhlasí s existenciou Palestíny vedľa Izraela, ale žiada, aby Izrael oficiálne uznal hranice spred roku 1967.
Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na palestínskych územiach a prehlbujúcu sa chudobu Palestínčanov sa radikáli obávajú, že sa ľud rozhodne pre pragmatické riešenie konfliktu s Izraelom. Uznanie židovského štátu a návrat k rokovaniam pod vedením Abbása a OOP by znamenali aj obnovenie finančnej pomoci v plnej výške. Abbás ale militantom predĺžením ultimáta vyšiel v ústrety, možno s vedomím, že dohoda za rokovacím stolom je aj preňho istejšia. Ak by v referende jeho plán neuspel, stratil by Abbás a s ním aj celý Fatah zvyšok moci a Hamas by vnútorný palestínsky boj vyhral.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 04:35