Wikimedia Commons / Adam Csaba Szegvari
StoryEditor

Maďarská opozícia neakceptuje výsledky volieb, hovorí o zámernom podvode

10.04.2018, 18:39
Autor:
TASRTASR
Opozícia pripomenula opakovaný nedeľňajší kolaps informačného volebného systému a fakt, že niet dôkazu o tom, či jeho obnova neovplyvnila údaje poskytnuté širokej verejnosti.

Maďarské opozičné strany Jobbik a Demokratická koalícia vyjadrili v utorok v Budapešti vážne pochybnosti o čistote nedeľňajších parlamentných volieb v krajine.

Jobbik vo vyhlásení, ktorého obsah sprostredkovala tlačová agentúra MTI, konštatuje, že očakáva od Národnej volebnej kancelárie (NVI) objasnenie sťažností súvisiacich s volebným systémom, a vyzýva ju, aby v krátkom čase preskúmala všetky podnety súvisiace s podozreniami z volebného podvodu a poskytla upokojujúce vysvetlenie.

Ultrapravicový subjekt, ktorý skončil vo voľbách s veľkou stratou na víťazný Fidesz na druhom mieste a ktorý konkrétne vymenúva viacero podozrivých prípadov, zároveň avizoval právne kroky smerujúce k znovuprepočítaniu hlasov.

Demokratická koalícia (DK) podľa slov jej lídra, expremiéra Ferenca Gyurcsánya, na tlačovej konferencii v Budapešti konečné výsledky parlamentných volieb 2018 neakceptuje, pretože si dokáže predstaviť, že v nedeľu došlo "k vopred naplánovanému, zámernému, zlomyseľnému podvodu".

DK si, ako odznelo v maďarskom hlavnom meste, vypýta všetky ručne písané protokoly z volebných okrskov, aby ich obsah mohla porovnať s oficiálnymi údajmi zverejnenými na internete.

Opozičný politik sa takisto vyjadril za znovuprepočítanie hlasov vo všetkých tých volebných okrskoch, v ktorých pri sčítavaní hlasov nebol prítomný zástupca opozície. Predmetom kontroly by mali byť aj neplatné hlasy a nelogické disproporcie medzi hlasmi odovzdanými na individuálnych kandidátov a na stranícke kandidátky.

Kolaps volebného systému

Podobne ako Jobbik aj DK pripomenula opakovaný nedeľňajší kolaps informačného volebného systému a fakt, že niet dôkazu o tom, či jeho obnova neovplyvnila údaje poskytnuté širokej verejnosti.

Za neprijateľnú označil Ferenc Gyurcsány skutočnosť, že tri a pol hodiny po uzavretí veľkej väčšiny volebných miestností neboli k dispozícii žiadne oficiálne údaje, čo podľa jeho názoru vytvorilo priestor na až niekoľkohodinovú manipuláciu s hlasmi v niektorých volebných okrskoch a v prípade potreby aj na výrobu nových hlasov.

Aj blok Maďarská socialistická strana-Dialóg (MSZP-Párbeszéd) smeroval k NVI vážne pochybnosti o korektnosti priebehu volieb, vyplýva z informácií tlačovej agentúry APA.

Ústavná väčšina

Podľa posledných neoficiálnych výsledkov po sčítaní 98,96 percenta hlasov si koaličné subjekty Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) zabezpečili vo voľbách 134 kresiel v parlamente, čo znamená, že v novom volebnom období budú v zákonodarnom zbore disponovať dvojtretinovou ústavnou väčšinou.

Pravicový nacionalistický Jobbik získal 25 parlamentných mandátov, opozičný blok MSZP-Dialóg si zabezpečil 20 kresiel, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) deväť a liberálno-ochranárska Politika môže byť iná (LMP) osem mandátov. Po jednom kresle budú mať strana Együtt a celoštátna kandidátka Nemcov žijúcich v Maďarsku, jeden z poslancov bude nezávislý.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 03 - Modified: 2024-04-11 10:59:43 - Feat.: - Title: Kritik Orbánovej vlády Péter Magyar zakladá vlastnú stranu 04 - Modified: 2024-04-10 19:11:27 - Feat.: - Title: Migračný pakt je "ďalším klincom do rakvy" Únie, tvrdí Orbán 05 - Modified: 2024-04-10 17:06:12 - Feat.: - Title: Orbán sa zúčastní v Maroku na schôdzke lídrov kresťanskodemokratických strán
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:53