Rakúsko polícia hraniceEP
StoryEditor

Rakúsko by mohlo obnoviť pravidelné kontroly na hraniciach

19.04.2018, 15:30
Autor:
ČTKČTK
Rakúsko by mohlo zaviesť kontroly na dopravných tepnách v smere do krajiny ako súčasť posilnenia kontroly hraníc.

Rakúsko by mohlo kvôli svojmu predsedníctvu v Európskej únii v druhej polovici roka obnoviť pravidelné kontroly na hraniciach s Nemeckom. Naznačil to rakúsky minister vnútra Herbert Kickl z protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) v rozhovore s denníkom Salzburger Nachrichten. Bezpečnosť občanov je podľa neho prioritou.

Rakúsko by podľa Kickla mohlo zaviesť kontroly na dopravných tepnách v smere do krajiny ako súčasť posilnenia kontroly hraníc.

Rakúsko systematické kontroly zaviedlo na hlavnom hraničnom priechode z Maďarska, ale väčšina ostatných vstupov do alpskej republiky je doposiaľ voľne prejazdná alebo bez pravidelných kontrol. Rakúsko susedí s Českou republikou, Nemeckom, Maďarskom, Talianskom, Slovenskom, Slovinskom, Švajčiarskom a Lichtenštajnskom.

Kontroly robí aj Nemecko

Niektoré európske štáty vrátane Nemecka a Rakúska dočasne zaviedli určité kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru už na vrchole migračnej krízy v roku 2015.

Nemecko minulý týždeň oznámilo, že bude vykonávať kontroly na svojich hraniciach s Rakúskom aj ďalšieho pol roka. Tieto kontroly občas spôsobujú dlhé rady na rakúskej strane hranice v blízkosti Salzburgu.

Rakúsko doteraz k obnoveniu pravidelných kontrol na hranici nepristúpilo, ale Kickl naznačil možnosť pritvrdenia kontroly hraníc. Bezpečnosť verejnosti podľa neho stojí za určité narušenie biznisu a turistiky pozdĺž jednej z najdôležitejších severo-južných tranzitných trás v Európe.

Pre bezpečnosť treba niečo obetovať

"V záujme ochrany našich obyvateľov je logické, že kontroly posilníme," povedal Kickl.

"Od 1. júla by sa mohlo stať, že budeme kontrolovať (cestujúcich) v smere z Nemecka," dodal Kickl s tým, že "bezpečnosť je na samom vrchole priorít ľudí a niektorí pre to sú určite ochotní niečo obetovať".

Vnútrozemské Rakúsko trvá na tom, že pokiaľ nebudú zabezpečené vonkajšie hranice EÚ, malo by mať možnosť zavádzať kontroly na svojich hraniciach. "Jasne sme povedali v liste Európskej komisii, že si vyhradzujeme právo kontrolovať každú hranicu v Rakúsku, aj tie, ktoré predtým kontrolované neboli," dodal minister.

01 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:19