Reuters
StoryEditor

Arménsky premiér ukončil stretnutie s opozíciou. Tá podľa neho nemá legitimitu

22.04.2018, 07:57
Autor:
ČTKČTK
Arménsko zasiahla vlna masových protestov, ktoré žiadajú koniec Serža Sargsjana na čele vlády.

Arménsky premiér Serž Sargsjan sa dnes krátko stretol s vodcom protestného hnutia, ktoré od minulého pondelka prakticky ochromilo hlavné mesto Jerevan.

Hoci sám vyzýval k politickému dialógu, rokovania prakticky ihneď prerušil s tým, že opozícia nemá dostatočnú politickú legitimitu na diskusiu, napísala agentúra TASS. Opozičný líder Nikol Pašinjan už skôr oznámil, že hovoriť bude iba o odvolaní šéfa kabinetu.

Nemajú legitimitu

"Politická sila, ktorá vo voľbách získala sedem až osem percent (hlasov), nemá právo konať v mene národa," povedal dnes Sargsjan a opustil rokovaciu miestnosť hotela v centre Jerevanu, kde sa schôdzka uskutočnila. Opozícia podľa neho vládu vydiera, čo je neprijateľné.

Pašinjan, ktorý protesty vedie, vyhlásil, že premiér nechápe situáciu v krajine. Pred hotelom, kde sa politickí vodcovia zišli, sa aj dnes zhromaždila skupina demonštrantov.

Zmenil systém

Predseda vlády, ktorý do funkcie nedávno vstúpil po desiatich rokoch v úrade prezidenta, presadil vlani v Arménsku zrušenie prezidentského systému a jeho nahradenie systémom parlamentným.

Podľa opozície to vykonal preto, aby z pozície premiéra mohol ďalej ovládať arménsku politiku. Demonštranti, ktorí od pondelka blokujú jerevanské centrum, žiadajú Sargsjanovo odstúpenie.

Až do vyriešenia konfliktu Náhorného Karabachu

Sargsjan v noci na dnes vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že v čele štátu zotrváva kvôli "zložitej geopolitickej situácii," v ktorej je potrebné venovať zvýšenú pozornosť bezpečnému rozvoju krajiny.

Svoj post je vraj ochotný opustiť, akonáhle sa podarí vyriešiť problém Náhorného Karabachu, enklávy na juhozápade Azerbajdžanu s prevažne arménskym obyvateľstvom.

Karabašský konflikt, ktorý si do vyhlásenia prímeria v roku 1994 vyžiadal 30-tisíc životov, sa napriek medzinárodnému úsiliu nedarí vyriešiť už tridsať rokov.

01 - Modified: 2024-05-01 14:12:19 - Feat.: - Title: Gruzínska polícia počas protivládnych protestov proti zadržala aj lídra opozície 02 - Modified: 2024-04-29 05:39:24 - Feat.: - Title: Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách, polícia zadržala ďalších ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 04 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:18