sýria deti hraReuters
StoryEditor

OSN: Konflikt v Sýrii je najväčším politickým zlyhaním od druhej svetovej vojny

24.04.2018, 12:01
Autor:
ČTKČTK
Viac ako 13 miliónov ľudí potrebuje v dôsledku konfliktu humanitárnu pomoc.

Roky trvajúci konflikt v Sýrii a súvisiaca hlboká humanitárna kríza sú najväčším politickým zlyhaním od druhej svetovej vojny. Na úvod rozsiahlej medzinárodnej konferencie zameranej práve na pomoc tým, ktorých občianska vojna v Sýrii zasiahla najviac, to dnes v Bruseli vyhlásil vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

"A pretože to zlyhanie ďalej trvá a snahy nájsť jeho riešenie sú zatiaľ márne, je zásadné hovoriť o tom, ako najlepšie pomôcť postihnutým, aby vytrvali, aby to dokázali vydržať," poznamenal Grandi.

Chýbajú peniaze na humanitárne programy

V dôsledku sedem rokov trvajúceho konfliktu potrebuje podľa OSN humanitárnu pomoc 13,1 milióna ľudí, z krajiny utieklo 5,6 milióna a vnútri Sýrie žije mimo ich domovy ďalších 6,6 milióna osôb. Domov, či do toho, čo z ich domovov zostalo, sa v minulom roku vrátilo len 840.000 osôb.

Šéf humanitárnych operácií OSN Mark Lowcock upozornil, že snahy o pomoc potrebným narážajú na nedostatočné financovanie. Potreby humanitárnych programov organizovaných OSN a jej mimovládnymi partnermi boli tento rok naplnené ani nie z 23 percent. Z potrebných 3,5 miliardy dolárov bolo k dispozícii necelých 800 miliónov.

"V takejto situácii nemôžeme riešiť ani všetky urgentné záležitosti," vyhlásil na konferencii. Prioritou OSN je tak pomoc pre približne 5,6 milióna ľudí, ktorí ju nutne potrebujú priamo v Sýrii.

Komisár pre susedskú politiku a rozširovanie EÚ Johannes Hahn na konferencii upozornil na bremeno, ktoré na seba už roky berú najmä krajiny so Sýriou susediace. Práve v nich sa nachádza väčšina utečencov. "Návratov je len málo, pretože potrebné podmienky nie sú úplne viditeľne naplnené. Snahy o deeskaláciu, o trvalé prímerie neuspeli. Sýrsky režim sa odmieta zmysluplne zapojiť do mierových rozhovorov," uviedol Hahn. 

Práve jasná politická podpora úsilia OSN o politické riešenie krízy prostredníctvom rozhovorov v Ženeve je spolu s novými finančnými záväzkami na pomoc postihnutým hlavným zmyslom dnešnej a stredajšie bruselskej konferencie.

EÚ je najväčším poskytovateľom pomoci 

Spoluorganizátori, ktorými sú OSN a EÚ, očakávajú, že cez osem desiatok delegácií na pomoc miliónom sýrskych utečencov priamo v krajine aj v okolitých štátoch poskytnú aspoň rovnako ako vlani, kedy sa zišli ponuky za 5,6 miliardy eur.

Do Bruselu pritom sľúbili doraziť aj zástupcovia Turecka, Ruska a Iránu, teda krajín, ktoré ku konfliktu v Sýrii pristupujú inak ako západné krajiny. Turecko bude na hlavnej časti konferencie v stredu zastupovať podpredseda vlády. Rusko a Irán, ktoré podporujú režim prezidenta Assada, zatiaľ úroveň svojej delegácie nepotvrdili. 

Európska únia a jej členské krajiny sú pritom dlhodobo najväčším poskytovateľom pomoci pre ľudí zasiahnutých sýrskou krízou. Od jej začiatku už Európa poskytla asi 10,6 miliardy eur.

Svoje tohtoročné príspevky oznámia členské krajiny až na konferencii samotnej. Aktuálna konferencia darcov je už šiesta v poradí, tie predchádzajúce sa okrem Bruselu konali v Londýne a trikrát v Kuvajte.

01 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 03 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:39