StoryEditor

Raketoplány idú do múzeí

12.04.2006, 00:00

Za necelé štyri roky odídu do výslužby posledné štyri obrovské raketoplány a svoju službu skončia čestne ako exponáty múzeí. Do roku 2014 ich nahradí úplne nové vesmírne plavidlo, ktoré podľa plánov Národného centra pre kozmický výskum (NASA) by malo dopraviť človeka opäť na Mesiac a neskôr možno aj na Mars. Projekt je však čiastočne ohrozený pre nedostatok peňazí, a tak NASA musí komplexne zmeniť svoju štruktúru. Za 50 rokov existencie agentúry to bude už štvrtá reorganizácia.
V NASA musia absolútne prepracovať výcvik astronautov. Tí sa musia naučiť získavať kyslík napríklad z mesačnej horniny, pestovať zeleninu v lunárnych skleníkoch či robiť geologické sondy na Mesiaci. Špecialisti sa zameriavajú nielen na to, ako astronauti bez vedľajších účinkov prežijú trojročnú misiu na Mars, ale aj na to, ako získajú z povrchu tejto planéty palivo a ďalšie zdroje. Kľúčom úspechu misie na Mars je podľa NASA schopnosť existovať bez priamej podpory zo Zeme.
Nové prieskumné plavidlo bude mať kónický tvar podobný kabíne Apollo. Vojde sa doň šesťčlenná posádka pre lety na obežnej dráhe okolo Zeme a na let k Mesiacu postavia verziu pre štyroch astronautov. Rozdiel oproti minulosti bude aj v tom, že na obežnú dráhu k vesmírnej stanici vynesie astronautov jedna raketa a druhá lunárny modul s pohonnou jednotkou. Na obežnej dráhe okolo Zeme sa modul s kozmonautmi spojí s pristávacím modulom a pohonnou jednotkou a tento komplex potom odštartuje k Mesiacu. Modul s posádkou sa vráti na Zem a pristane s pomocou padákov. Ďalšou výhodou je aj to, že tento modul môže NASA použiť na desať letov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 09:39