StoryEditor

Lacný východ láka seniorov

22.05.2007, 00:00

Západonemeckým dôchodcom sa zapáčil východ krajiny. Dôvod je jednoduchý -- veľa muziky za málo peňazí. Zatiaľ čo ľudia v produktívnom veku hľadajú lepšie pracovné podmienky na západe Nemecka, dôchodcovia mieria presne opačným smerom. Asi 35-tisíc západonemeckých seniorov nad 65 rokov sa podľa časopisu Der Spiegel od roku 2000 presťahovalo na východ. Láka ich tam veľké množstvo pekných a lacných bytov, nižšie životné náklady a solídna kultúrna ponuka. Hitom seniorov sú Drážďany a celé saské Polabie vrátane malebnej krajiny Saského Švajčiarska na hraniciach s Českom.
Kampaň za Lipsko
Doslova rajom pre peňaženky aj solventných západných dôchodcov je Görlitz nad Nisou. V starobylom meste na hraniciach s Poľskom dosahuje nezamestnanosť síce dvadsaťdva percent, ale ponúka (na nemecké pomery) mimoriadne výhodné ubytovanie. V meste, ktorému sa hovorí Pensionopolis, je takmer 8-tisíc voľných bytov. Navyše, za lacnými službami a remeselníkmi do Poľska je to naozaj len na skok. Bytová a stavebná spoločnosť najvyššieho saského mesta Lipska (LWB) dokonca usporadúva kampaň, aby sa západní dôchodcovia neorientovali len na Drážďany. So sloganom Lipsko -- proti nedostatku v starobe, reklamuje východné veľkomesto napríklad vo Frankfurte nad Mohanom alebo v mestách Severného Porýnia-Vestfálska.
Veľkomesto starne
Stavebná spoločnosť sa opiera o štúdiu medzinárodnej poradenskej organizácie Mercer Human Resource Consulting, podľa ktorej nie je v Európe cenovo výhodnejšieho a pritom atraktívnejšieho mesta ako Lipsko. Nápad získavať seniorov na bývanie však podľa Spiegla prichádza len z núdze -- na východe Nemecka sú totiž státisíce voľných bytov. Po zániku NDR z tejto časti krajiny utieklo viac ako milión ľudí v produktívnom veku. Krajinskej vláde v Sasku, ktoré je so štyri a pol miliónmi obyvateľov najľudnatejšou východonemeckou krajinou, robí demografický vývoj starosti -- Sasko sa priemerným vekom 45 rokov radí medzi najstaršie spolkové krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 20:13