Reuters
StoryEditor

Trump prijal Macrona v Bielom dome, ten je v USA na štátnej návšteve

24.04.2018, 22:02
Autor:
ČTKČTK
Termín štátna návšteva je v americkej diplomacii označením pre stretnutia štátnikov, ktoré sprevádzajú najvyššie pocty.

Americký prezident Donald Trump v sprievode manželky Melanie dnes v Bielom dome privítal svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona s manželkou Brigitte.

Macron, ktorý je od Trumpovho nástupu do funkcie prvým zahraničným predstaviteľom na štátnej návšteve USA, sa s Trumpom stretol už v pondelok po prílete, schôdzka bola ale súkromná.

Termín štátna návšteva je v americkej diplomacii označením pre stretnutia štátnikov, ktoré sprevádzajú najvyššie pocty.

Macronovi v sídle americkej hlavy štátu vzdalo hold asi 500 príslušníkov zo všetkých piatich zložiek ozbrojených síl USA, teda armády, letectva, námorníctva, námornej pechoty a pobrežnej stráže. Francúzsky prezident následne prešiel pred nastúpenými jednotkami.

Vyjadrením významu štátnej návštevy je aj prítomnosť ďalších vrcholných činiteľov USA na oficiálnej ceremónii. Je medzi nimi napríklad viceprezident Mike Pence, niekoľko členov vlády, zákonodarcovia a tiež rodiny vojakov. Pozvaní boli aj študenti z francúzskej školy z Temple Hills v Marylande.

Symbol nekonečných možností

Po prijatí v Bielom dome Macron pred začiatkom rokovaní Trumpovi povedal, že Amerika je pre Francúzsko symbolom nekonečných možností. "Francúzsko s vašou krajinou zdieľa ideály slobody a mieru," dodal francúzsky prezident.

V tejto súvislosti pripomenul, že po boku Georgea Washingtona bojovali za americkú nezávislosť od Británie tiež Francúzi, čo položilo základ spolupráce oboch krajín.

Kľúčové globálne otázky

Macron s Trumpom budú rokovať o kľúčových globálnych otázkach, okrem iného o terorizme, o situácii v Sýrii, na Kórejskom polostrove či o budúcnosti medzinárodnej dohody s Iránom o jeho jadrovom programe, ktorú americký prezident kritizuje.

Očakáva sa, že Macron sa bude Trumpa snažiť presvedčiť o výhodách dohody a tiež o tom, aby zvážil návrat USA ku globálnej klimatickej dohode, ktorú sa rozhodol Washington opustiť.

Trump na úvod vyhlásil, že s Macronom rozvinuli skvelé priateľstvo, ktoré je odrazom spojenectva oboch krajín. Macron potom poďakoval za nezlomné partnerstvo, čo dokladá aj účasť Francúzska na odvetnom údere na Sýriu za údajný chemický útok v Dúme.

Trumpov úvodný prejav

Trump v úvodnom prejave tiež zaželal skoré uzdravenie niekdajšiemu republikánskemu prezidentovi Georgeovi Bushovi staršiemu, ktorý bol po pohrebe svojej ženy Barbary hospitalizovaný. Vyjadril aj sústrasť Kanade, kde v pondelok vodič dodávky narazil do chodcov a desať ich zabil.

Po pracovnom rokovaní Trump s Macronom o 17:45 SELČ predstúpili pred novinárov. Večer potom americký prezident pre svojho francúzskeho hosťa usporiadal štátnu večeru, ktorá bude pre Trumpa prvou od jeho nástupu do Bieleho domu v januári 2017.

Americké ministerstvo zahraničia rozlišuje niekoľko úrovní ciest zahraničných predstaviteľov do USA, tým najnižším je súkromná cesta, nasleduje pracovná návšteva, ktorej formálnejšou verziou je oficiálna pracovná návšteva, a posledným predstupňom štátnej návštevy je oficiálna návšteva.

Pozvanie k štátnej návšteve je výsadou prezidenta USA, podobne je tomu aj v prípade oficiálnych návštev, ku ktorým však americkí prezidenti pozývajú nie z titulu hlavy štátu, ale z pozície hlavy federálnej vlády Spojených štátov.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:50