Reuters
StoryEditor

Koniec vojny a odstránenie jadrových zbraní. Kórejský polostrov vstupuje do novej éry

27.04.2018, 07:05
Autor:
REDREDTASRTASR
Lídri oboch krajín po prvýkrát rokovali na juhokórejskej strane demilitarizovanej zóny.

V tzv. Dome mieru na juhokórejskej strane dediny Pchanmundžom ležiacej v demilitarizovanej zóne medzi oboma kórejskými štátmi sa dnes uskutočnil summit juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského vodcu Kim Čong-una. 

Na záver summitu lídri oboch Kóreí prejavili snahu ukončiť vojnu a začať pracovať na mierovej zmluve. Obaja lídri vyhlásili, že budú hľadať "trvalý" a "pevný" mier pre polostrov. 

Priamy prenos zo stretnutia oboch lídrov:

Zároveň oznámili, že budú spoločne pracovať na denuklearizácii polostrova. 

Zároveň vyhlásili, že opäť spoja rodiny, ktoré vojna rozdelia. Kim Čong-un pripomenul, že obyvatelia Kórejského polostrova zdieľajú rovnakú krv a nemali by byť rozdelení. Vyjadril vieru k zjednoteniu polostrova.

Nabitý program

Po obede sa Kim Čong-un vrátil na juh, kde spolu s Mun Če-inom zasadili borovicu. Pri sadení stromu použili zeminu pochádzajúcu z oboch Kóreí a poliali ho vodou z riek svojich krajín.

Následne pripravili spoločné vyhlásenie, ktoré odprezentovali prítomným novinárom. Nakoniec bude nasledovať spoločná večera, na ktorú by mohla prísť aj Kimova manželka Ri Sol-džu.

Symbol mieru

"V momente, keď vodca Kim prekročil Vojenskú demarkačnú líniu, sa stal Pchanmundžom symbolom mieru, nie symbolom rozdelenia," citovala Mun Če-ina agentúra Jonhap.

"Rád by som opäť vyjadril svoj rešpekt pred odvážnym rozhodnutím vodcu Kim Čong-una, ktoré umožnilo dnešné stretnutie," dodal juhokórejský prezident.

Mali by sa stretávať častejšie

Kim Čong-un pred rozhovormi povedal, že obaja lídri by sa mali stretávať častejšie. "Keď som sem prešiel, pomyslel som si, prečo je také ťažké sa sem dostať?" cituje Kima televízia CNN.

"Rozdeľujúca línia nie je taká vysoká na prekročenie. Bolo príliš jednoduché ju prekročiť, no trvalo nám 11 rokov, kým sme sa sem dostali."

Nový začiatok

Severokórejský vodca ubezpečil, že s juhokórejskou stranou povedie "prospešnú diskusiu" a jeho postoj bude "úprimný" a "otvorený", aby sa dosiahol "dobrý výsledok".

Vyjadril tiež nádej, že 11 rokov, ktoré uplynuli od predchádzajúceho summitu, nebolo zbytočných. "Verím, že sme schopní dosiahnuť nový začiatok a s týmto záväzkom som prišiel na toto stretnutie," konštatoval Kim Čong-un. 

Piatkový summit bol prvým, ktorý sa konal v Južnej Kórei. Obe predošlé schôdzky vodcov oboch Kóreí - v rokoch 2000 a 2007 - prebehli v Pchjongjangu.

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:01