Reuters
StoryEditor

Kladivo na Viktátora. Európska komisia chce hriešnym krajinám zobrať dotácie

30.04.2018, 16:47
Autor:
ahaaha
Európska komisia tento týždeň predstaví nový finančný nástroj na usmernenie členských krajín, v ktorých sú podľa nej ohrozené základy demokracie.

Európska komisia túto stredu predstaví návrh ďalšieho dlhodobého rozpočtu EÚ pre roky 2021 až 2027. Médiá už dlhší čas špekulujú, že čerpanie eurofondov v dokument podmienené kvalitou právneho štátu v danej krajine.

Opatrenie, ktoré má ochrániť predovšetkým nezávislosť justície, má podporu Nemecka, Francúzska a ďalších veľkých platcov do rozpočtu únie.

Hrozba pre Európsku úniu

"Bude tam podmienka," potvrdil teraz agentúre Reuters vysoko postavený zdroj z európskych inštitúcií. "Sú tu vodcovia, ktorí flirtujú s úplne inými hodnotami. To je pre Európu oveľa väčšia hrozba ako brexit," vysvetlil ďalší s odkazom na maďarského premiéra a jeho víziu "neliberálnej demokracie".

Orbán pred troma týždňami tretíkrát vyhral už tretíkrát po sebe voľby, v ktorých opäť dosiahol na ústavnú väčšinu. Európski predstavitelia ho obviňujú, že ju zneužíva k systematickej demontáži demokratických inštitúcií a posúva Maďarsko k autoritatívnym štátom ako je Rusko či Turecko. Orbán si preto podľa agentúry Reuters vďaka tomu v Bruseli vyslúžil prezývku "Viktátor".

Faktom je, že EÚ teraz nemá silné nástroje, ktorými by si dodržiavanie vlády práva dokázala vynútiť. K dispozícii má len pozastavenie hlasovacích práv v rámci EÚ, lenže presadenie článku 7 Lisabonskej zmluvy je zdĺhavé a Poľsko a Maďarsko už dali najavo, že sa navzájom proti tomuto trestu ochránia jeho vetovaním.

Aj preto vrcholní predstavitelia EÚ siahli po nástroji, ktorý má vzdorujúce krajiny dostať pod ekonomický tlak. Počítajú s tým, že stredoeurópske štáty si o eurofondy nemôžu dovoliť prísť, pretože predstavujú príliš veľkú časť ich verejných výdavkov. V Maďarsku je to sedem percent, v Poľsku štyri percentá.

Ohrozujete aj naše eurofondy

"Je možné, že v ďalšom rozpočtovom období nedostaneme z EÚ už toľko peňazí a potom sa môže stať, že maďarská ekonomika skolabuje," uviedla začiatkom apríla pre iDNES.cz Gabriella Nagyová z maďarskej pobočky Transparency International, ktorá mapuje rozkrádanie európskych peňazí novou podnikateľskou elitou napojenou na vládnu stranu Fidesz.

Orbán sa zrejme po nedávnom volebnom triumfe bude cítiť vo svojom boji s Európskou úniou ďaleko istejšie. V minulých rokoch sa však musel skloniť pred rozsudkami Súdneho dvora EÚ, kde prehral spor o migračné kvóty alebo odvolávanie vysoko postavených sudcov. V Bruseli teraz panuje nádej, že sa súdnou cestou podarí zablokovať aj nový balíček maďarských zákonov prezývaný Stop Soros namierený proti neziskovým organizáciám.

Poľsku už odobratie hlasovacích práv podľa článku 7 hrozí a Varšava preto v posledných mesiacoch svoj postoj voči EÚ značne korigovala. V Bruseli panuje optimizmus, že poľská vláda vo veci ostro sledovanej justičnej reformy urobí ústupky skôr, než budúci mesiac začnú tvrdé vyjednávania o dlhodobom európskom rozpočte.

Poliakov k ústupkom nabádajú aj ďalšie východeurópske a stredoeurópske krajiny. "Hovorím im: Pozrite sa, veď vy ohrozujete aj naše eurofondy," uviedol pre Reuters diplomat z nemenovanej krajiny EÚ, ktorá je tiež závislá na európskych dotáciách.

01 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 02 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 03 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách 04 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 05 - Modified: 2024-05-06 12:52:34 - Feat.: - Title: Sme použiť nástroje na ochranu ekonomiky pred praktikami Číny, vyhlásila von der Leyenová v Paríži
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 15:49