irán raketaReuters
StoryEditor

Iránsku jadrovú dohodu už nekritizuje len USA. Nevyhovuje ani samotnému Iránu

30.04.2018, 18:39
Autor:
TASRTASR
Podľa iránskeho diplomata je v súčasnej podobe neudržateľná.

Iránska jadrová dohoda vo svojej súčasnej podobe už nie je pre Irán udržateľná, nehľadiac na to, či od nej Spojené štáty odstúpia alebo nie.

S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie námestníka iránskeho ministra zahraničných vecí Abbása Arághčího o tom informovala agentúra DPA.

Nie je udržateľná

"Status quo tejto dohody pre nás jednoducho nie je udržateľný, bez ohľadu na to, či od nej Američania odstúpia alebo nie," citovala Arághčího iránska agentúra ISNA.

Podľa jeho vyjadrenia je Irán v súvislosti s dohodou pripravený na všetky alternatívy vývoja. 

USA sa rozhodujú

Irán sa v súvislosti s dohodou sústreďuje najmä na sľúbené ekonomické benefity. Tvrdí, že bez ich úplnej implementácie, najmä v oblasti uvoľnenia bankových sankcií, nemá pre Irán dodržiavanie dohody zmysel.  

Americký prezident Donald Trump má do 12. mája rozhodnúť, či USA odstúpia od jadrovej dohody s Iránom, čo sa podľa agentúry AP zdá byť pravdepodobné napriek nesúhlasu zo strany ďalších signatárov dohody. Odstúpenie od dohody by pritom znamenalo znovuzavedenie sankcií voči Iránu.

Trumpova kritika

Trump dohodu s Iránom dlhodobo kritizuje a žiada, aby zohľadňovala aj iránsky program vývoja balistických rakiet či destabilizujúcu úlohu, ktorú táto islamská republika zohráva v oblasti Blízkeho východu.

Podľa vyhlásenia Kremľa sa lídri Francúzska a Ruska, ktoré rovnako patria medzi signátorov tejto dohody, v pondelok prihlásili k jej zachovaniu a vyzvali na úplnú implementáciu, píše DPA.

Zastavenie jadrového programu

Irán a šesť mocností - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli 14. júla 2015 k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému.

Na jej základe boli zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

01 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Testovanie nukleárnych zbraní na obzore? Čo možno čakať od Ruska bez jadrovej dohody 02 - Modified: 2023-03-29 16:25:28 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa pri vrcholiacich rokovaniach o obnoviteľnej energii stále v jadrovej otázke nezhodli 03 - Modified: 2023-03-02 11:48:18 - Feat.: - Title: USA využívali jadrovú dohodu na pomoc Kyjevu pri útokoch na ruské ciele, tvrdí Lavrovov námestník 04 - Modified: 2023-02-28 15:56:19 - Feat.: - Title: HN24 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START 05 - Modified: 2023-02-28 12:04:17 - Feat.: - Title: Nevrátime sa k jadrovej dohode, ak nás nebudú USA počúvať, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:23