trump izrael múr nárekovReuters
StoryEditor

Izraelský diplomat: V Trumpovi máme najlepšieho spojenca

30.04.2018, 19:40
Autor:
ČTKČTK
Izrael by mal prijať návrh mierovej zmluvy s Palestínou, ktorú predstaví americký prezident.

Izraelská vláda nikdy nemala lepšieho spojenca v Bielom dome, než akého má dnes, a preto by Izrael mal v budúcnosti prijať plán prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa na mierové riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu bez ohľadu na obsah dokumentu.

Podľa agentúry AP to dnes povedal vysoko postavený izraelský diplomat Michael Oren.

Nikto nám nebol tak naklonený

Očakávaný americký plán nepochybne bude požadovať nejaké ústupky, ale Izrael by pochybil, keby ho neprijal, uviedol Oren, ktorý bol v minulosti veľvyslancom v USA a teraz je námestníkom šéfa diplomacie v kabinete izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

"Nikdy som nezažil tím, ktorý by nám bol takto naklonený," uviedol Oren. "Moje pocity mi hovoria, aby som izraelskej vláde odporučil plán akceptovať s otvorenou mysľou, ak nie s otvorenou náručou. Mali by sme sa návrhom energicky zaoberať a rozhodne ho hneď neodmietnuť," dodal.

S premiérom majú veľmi dobré vzťahy

Trump v minulosti prisľúbil, že predloží návrh dokonalej dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Obe strany teraz napäto očakávajú, ako bude plán vyzerať.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu má s Trumpom, ktorý ako prvý americký prezident za niekoľko desiatok rokov v konflikte otvorene stráni Izraeli, veľmi dobré vzťahy, píše AP.

Palestína Trumpa bojkotuje

Palestínska samospráva naopak kontakty s Bielym domom bojkotuje od vlaňajšieho decembra, kedy Trump uznal Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela a oznámil, že tam chce z Tel Avivu presunúť americkú ambasádu.

Palestínčania si ako hlavné mesto svojho budúceho štátu nárokujú východný Jeruzalem, ktorý Izrael obsadil v roku 1967 a neskôr anektoval.

Veľvyslanectvo USA v Jeruzaleme má byť otvorené 14. mája za účasti veľké americké delegácie. Médiá špekulujú o tom, že dorazí aj prezident Trump.

Obsah plánu nie je známy

Obsah mierového plánu amerického prezidenta Oren zatiaľ nepozná, ale očakáva, že sa o ňom dozvie veľmi skoro, možno po otvorení ambasády.

Netanjahuovu vládnu koalíciu však zo značnej časti tvoria konzervatívni politici, ktorí s vytvorením palestínskeho štátu nesúhlasia a odmietajú akékoľvek teritoriálne ústupky zo strany Izraela.

Oren, ktorý je v strane Kulan, čo je najumiernenejšia frakcia koalície, uviedol že Trumpov podnikateľsky zmýšľajúci tím, reprezentuje najlepšieho sprostredkovateľa, v ktorého mohol Izrael dúfať.

"Súčasný (americký) prezident, na rozdiel od jeho predchodcu, vidí Izrael ako riešenie a Irán ako problém," povedal Oren. "V biznise, ak opustíte rokovania, zaplatíte, neodmenia vás ... Prvá ponuka je najlepšia, druhá je horšia a tretia ešte horšia," zdôraznil.

01 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín 02 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 03 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 04 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:38