StoryEditor

Stavby, služby a iné: Paríž je ústretovejší

04.07.2006, 00:00

Francúzsko čiastočne zrušilo s platnosťou od mája tohto roka obmedzenia na zamestnávanie pracovnej sily zo Slovenska a ostatných nových členských krajín EÚ. Podľa informácie Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Paríži, uvoľnenie pracovného trhu sa týka približne šesťdesiatky presne špecifikovaných povolaní v siedmich sektoroch -- stavebníctvo a verejné práce, hotelierstvo, reštauračné služby a potravinárstvo, poľnohospodárstvo, strojárstvo a spracovanie kovov, spracovateľský priemysel, obchod a predaj, technické služby. Aj v uvedených povolaniach bude naďalej potrebné žiadať o vydanie pracovného povolenia na miestnych úradoch "Direction Départementale du Travail, de l'Emploi et de la Formation Professionnelle", ktoré však už nebudú odmietať žiadosti na základe existencie tzv. opposition d'emploi, to znamená existencie nezamestnaných domácich pracovníkov na trhu v danej oblasti, čo bolo doteraz hlavným dôvodom zamietania žiadostí.

Ako je to so zmluvou
Pre slovenských občanov, rovnako ako pre ďalšie novo pristúpené členské krajiny EÚ okrem Malty a Cypru, uchádzajúcich sa o zamestnanie vo Francúzsku, platí nasledujúci postup. Uchádzač o prácu si musí sám nájsť vo Francúzsku zamestnávateľa, ktorý s ním môže uzatvoriť pracovnú zmluvu. Ak preukáže z technického alebo obchodného hľadiska, že nový pracovník je prínosom pre jeho podnik, môže to byť zmluva na neurčitý čas. Keď zamestnávateľ vystaví uchádzačovi pracovnú zmluvu, žiadosť potom spoločne s pracovnou zmluvou posiela na Národnú agentúru pre zamestnanie "L`Agence nationale pour l'emploi" (ANPE), ktorá žiadosť postúpi z dôvodu udelenia pracovného povolenia na "Direction Départementale du Travail, de l'Emploi et de la Formation Professionnelle" (DDTEFP). Táto inštitúcia pri francúzskom ministerstve práce skúma aplikáciu pracovnej činnosti uvedenú zamestnávateľom, kvalifikáciu a prax žiadateľa o prácu a situáciu na trhu práce. V prípade kladnej odpovede úrady spätne informujú zamestnávateľa, zahraničné oddelenie príslušnej prefektúry a Úrad pre medzinárodnú migráciu (ANAEM). Ak sa o prácu vo Francúzsku uchádzate na Slovensku, táto organizácia potom pracovnú zmluvu a povolenie odošle na Veľvyslanectvo Francúzskej republiky v SR. V prípade zápornej odpovede informuje DDTEFP zamestnávateľa o dôvode odmietnutia udelenia pracovného povolenia.

Nezabudnite na nemocnicu
Po príchode do Francúzska je potrebné sa nahlásiť na zahraničnom oddelení príslušnej prefektúry s platným cestovným dokladom, jedným exemplárom pracovnej zmluvy, podpísaným DDTEFP a osvedčením o lekárskej prehliadke, ktorú vykonáva oddelenie cudzokrajných chorôb vo Fakultnej nemocnici v Bratislave. Oddelenie prefektúry následne vydá doklad o dočasnom povolení na pobyt s poznámkou "pracujúci". Ak sa o prácu uchádzate priamo vo Francúzsku, DDTEFP pošle vyrozumenie budúcemu zamestnávateľovi a v prípade kladného stanoviska sa s už uvedenými dokladmi obrátite priamo na príslušnú prefektúru.
Dočasné pracovné povolenie je platné maximálne deväť mesiacov s možnosťou predĺženia. K žiadosti o jeho udelenie prikladáte pracovnú zmluvu. Rovnaký postup platí aj pre dlhodobé zamestnanie.

Žiadosti skúma grafológ
Najčastejšie sa používa žiadosť a životopis. Ale je možné uskutočniť aj priamy prístup prostredníctvom telefónu, faxu alebo e-mailu. Životopis má štyri hlavné časti: osobné informácie, školenia, profesionálne skúsenosti a osobné aktivity, ako hoby a podobne. Žiadosť má mať maximálne jednu až dve strany, štandardný biely formát A4 a mala by byť napísaná rukou. Aj keď v niektorých profesiách sa v súčasnosti už preferuje aj žiadosť spracovaná na počítači, ktorá sa posiela e-mailom. Vo Francúzsku sú obvyklou súčasťou prijímacieho pohovoru psychologické testy. Životopis sa zväčša píše rukou, keďže grafológia je často používanou metódou výberu zamestnanca.

Ako je to s bývaním
Cena, ktorú za bývanie zaplatíte, závisí ako všade inde od lokality. Viac zaplatíte v Paríži a niektorých veľkých mestách. Prenájom ubytovania je možný cez ponuky v novinách a v bezplatných týždenných novinách. Realitní agenti sprostredkujú bývanie za províziu. Prenajať alebo kúpiť si byt je možné aj priamo od majiteľa (ponuky sú v novinách ako napríklad Particulier a Particulier). Miesta na prenájom možno tiež nájsť cez internet. Najvyhľadávanejším druhom ubytovania sú apartmány, ubytovanie v rodinách, internáty, mládežnícke ubytovne. Priemerná výška mesačného nájmu za apartmán je 250 až 490 eur, zamestnávatelia pri odborných profesiách dokážu sprostredkovať ubytovanie za nižšiu cenu.
Často sa vyžaduje depozit vo výške dvojmesačného nájomného. Depozit sa nájomníkovi vrátia pri odchode z ubytovania. Nájomné sa platí vopred a sprostredkovateľ účtuje poplatok zvyčajne vo výške mesačného nájomného. Po nasťahovaní teda zvyčajne skladáte troj- až štvormesačné nájomné (depozit plus jedno nájomné dopredu a sumu vo výške jedného nájomného sprostredkovateľovi).

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 12:00