irán raketyReuters
StoryEditor

Najvážnejší stret medzi dvoma úhlavnými nepriateľmi, Izrael reagoval na vypálené rakety Iránu

10.05.2018, 07:22
Autor:
ČTKČTK
Podľa armádneho hovorcu Izrael nechce situáciu v oblasti ešte viac vyostrovať.

Iránske sily so sídlom v Sýrii vypálili približne 20 rakiet na armádne pozície Izraela v oblasti susedných Izraelom kontrolovaných Golanských výšin. Oznámila to v noci na štvrtok izraelská armáda.

Izraelské obranné systémy "niektoré" z rakiet zachytili a škody na izraelskej strane boli minimálne. Uvádza sa to v stanovisku armády s tým, že Izrael taktiež nezaznamenal žiadne obete na životoch.

Izrael zmienený incident posudzuje veľmi vážne, povedal podľa správy agentúry AP hovorca armády Jonathan Conricus.

Iránske jednotky na sýrskej strane Golanských výšin vypálili v noci na dnes zhruba 20 striel a rakiet na izraelské ciele v Golanských výšinách.

Izrael na paľbu reagoval a skoro ráno zasiahol desiatky iránskych cieľov v susednej krajine, okrem iného sklady zbraní, odpaľovacie rampy či spravodajské centrá využívané elitnými iránskymi jednotkami v Sýrii.

Najvážnejší stret medzi mocnosťami

Ako poznamenala agentúra Reuters, ide o doposiaľ najvážnejší stret medzi dvoma úhlavnými nepriateľmi v regióne.

Informácie o možných zranených na iránskej strane neboli známe. Zvuky explózií sa ozývali v Damasku tesne pred úsvitom, po celú noc bola počuť sýrska protiraketová obrana.

Sýrska štátna agentúra SANA s odvolaním sa na nemenovaného armádneho predstaviteľa uviedla, že izraelské strely zasiahli pozície protiraketovej obrany, radarové stanice a sklady zbraní. Tvrdila však, že väčšina rakiet bola zneškodnená.

Podľa armádneho hovorcu Jonathana Conricusa Izrael nechce situáciu v oblasti ešte viac vyostrovať. Izraelskí vojaci ale aj naďalej budú "vo vysokej pohotovosti". "Ak príde ďalšia iránsky útok, budeme na neho pripravení," dodal.

Oficiálne stále vo vojnovom stave

Iránske elitnej jednotky Kuds, ktoré spadajú pod revolučné gardy, vyslali v noci na dnes na izraelské pozície v okupovaných Golanských výšinách 20 rakiet. Podľa Conricuse izraelský systém protiraketovej obrany štyri strely zachytil, ďalšie nedoleteli do svojich cieľov a spadli ešte v Sýrii.

Pred útokom sa z oblasti ozvali sirény a miestni obyvatelia sa schovali do krytov. Informácie o zranených na izraelskej strane neboli známe, armádny hovorca informoval iba o o tom, že došlo k "menšiemu" poškodeniu izraelských vojenských základní, napísal denník The Times of Israel.

Izrael sa zmocnil časti Golanských výšin, ktoré patrili Sýrii, za šesťdňovej vojny v roku 1967. Izrael a Sýria sú odvtedy oficiálne stále vo vojnovom stave. Židovský štát stále okupuje asi 1200 kilometrov štvorcových tohto pásma, pod sýrsku kontrolou je 520 kilometrov štvorcových. Línia prímerie na Golanských výšinách bola považovaná za pomerne pokojnú až do vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011.

Odstúpenie od jadrovej doohody

Napätie v regióne ešte vzrástlo po tom, čo americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že Spojené štáty sa sťahujú z iránskej jadrovej dohody. To prinútilo Izrael vyhlásiť vysoký stupeň pohotovosti. Izraelská vláda je veľkým zástancom a obhajcom Trumpovho rozhodnutie odstúpiť od dohody.

​Irán patrí spolu s Ruskom medzi hlavných spojencov režimu Assada v Damasku. Izrael dal opakovane najavo, že nepripustí, aby Irán vybudoval v Sýrii nový front proti Izraelu a pomáhal tam vo vyzbrojovaní radikálneho libanonského hnutia Hizballáh, ktoré rovnako ako Teherán stojí vo vojne na strane prezidenta Assada.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:26