Reuters
StoryEditor

Svet kritizuje násilie v Gaze. Museli sme chrániť hranice, bráni sa Netanjahu

15.05.2018, 15:34
Autor:
ČTKČTK
Izrael sa stal terčom medzinárodnej kritiky za použitie ostrých nábojov pri streľbe na demonštrantov.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva opäť odsúdil pondelňajší násilie zo strany izraelských bezpečnostných zložiek pri protestoch Palestínčanov v Gaze a zároveň vyzval na nezávislé vyšetrenie udalosti. Rusko medzitým vyzvalo kvartet blízkovýchodných vyjednávačov, aby sa vyvaroval krokov, ktoré by mohli viesť k ďalšej eskalácii.

Pri pondelňajších stretoch medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi v pásme Gazy prišlo o život takmer 60 Palestínčanov. Izrael sa stal terčom medzinárodnej kritiky za použitie ostrých nábojov pri streľbe na demonštrantov. Premiér Benjamin Netanjahu kroky izraelskej armády ale bráni s odôvodnením, že Izrael musí chrániť svoje hranice.

Najväčší počet obetí od roku 2014

Palestínčania v Gaze demonštrujú od konca marca za ukončenie blokády enklávy a za možnosť vrátiť sa na územia, ktoré boli predtým domovom ich predkov, ale ktoré sa teraz nachádzajú v Izraeli.

Protesty sa doteraz väčšinou konali v piatok. Tie pondelkové boli usporiadané okrem iného v súvislosti s otvorením amerického veľvyslanectva v Jeruzaleme. Pondelok bol dňom s najväčším počtom obetí od vojny medzi radikálnym palestínskym hnutím Hamas a židovským štátom v roku 2014.

Svet žiada nezávislé vyšetrenie

Hovorca vysokého komisára OSN pre ľudské práva Rupert Colville na tlačovej konferencii v Ženeve podľa agentúry Reuters uviedol, že Izrael síce podľa medzinárodného práva má právo chrániť svoje hranice, ale strelné zbrane s ostrou muníciou môžu byť použité iba v úplne krajných prípadoch. Palestínčania, ktorí sa približovali k hraničnému plotu v Gaze, ale nepredstavovali nebezpečenstvo, ktoré by si zaslúžilo takto tvrdú reakciu izraelských bezpečnostných zložiek, povedal.

Nemecko tiež podporilo nezávislé vyšetrenie pondelňajších udalostí. Na dnešnej tlačovej konferencii v Berlíne vládny hovorca Steffen Seibert, udalosti označil za hrozné a povedal, že spolková republiku znepokojujú. Zdôraznil, že každý má právo na pokojný protest, nie je ale možné zneužívať to k násilnostiam. Tiež poznamenal, že Izrael má právo a povinnosť chrániť svojich občanov a hranice, avšak pri zachovaní zásady proporcionality. Obe strany vyzval na deeskaláciu súčasného napätia.        

Námestník britského ministra zahraničia Alistair Burt, ktorý zodpovedá za oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky, dnes vyhlásil, že incident je potrebné vyšetriť a že v rámci OSN je možné viesť rôzne formy vyšetrovania, len je teraz potrebné zvoliť tú správnu. Upozornil, že pri preverovaní okolností násilností je potrebné pozrieť sa aj na rolu hnutie Hamas, ktoré Gazu ovláda.

Kremeľ medzitým vyzval štáty sveta a predovšetkým blízkovýchodné kvarteto, aby sa vyvarovali krokov, ktoré by viedli k nárastu napätia. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko situáciu monitoruje.

Od roku 2002 sa kvarteto vyjednávačov, ktoré tvoria Spojené štáty, Rusko, EÚ a OSN, angažuje v izraelsko-palestínskom mierovom procese. Zatiaľ sa mu ale nepodarilo dosiahnuť významný pokrok.

01 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 02 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 03 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 04 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 05 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:28