GLOBSEC
StoryEditor

Západ nie je schopný ničoho, len uvaľovať sankcie. Tie nám však pomohli, hovorí ruský politik

17.05.2018, 18:33
Rusko vníma Spojené štáty ako agresora, ktorý sa pokúša o svetovú dominanciu.

Ekonomické sankcie Rusku pomohli. Stalo sa sebestačným, tvrdí Vyacheslav Nikonov člen ruskej Dumy, v ktorej predsedá komisii pre vzdelanie a vedu. Takúto myšlienku predniesol na bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2018, ktorá prebieha v Bratislave.

Tu si môžete pozrieť záznam z celej diskusie:

Ruský politik sa počas panelu snažil obhajovať pozície Ruska a vykresľovať Spojené štáty ako agresora.  "Dynamika medzinárodných vzťahov je v prvom rade ovplyvňovaná americkou stratégiou svetovej dominancie," povedal Nikonov s tým, problémom v tomto cieli sú suverénne a nezávislé centrá moci vo svete. 

Američania chcú dominovať

"Môže tu byť spoločný záujem? Samozrejme, že ruským záujmom nie je americká svetová dominancia a v americkom záujme nie je ruská moc, alebo jeho samotná existencia," dodal Nikonov. 

Ten ďalej dodal, že Rusko sa v minulosti snažilo hľadať spoločný cieľ. "Sovietsky zväz robil všetko, o čo ho západ požiadal," povedal Nikonov a dodal, že jediný výsledok, ktorý to prinieslo je, že západné krajiny si teraz myslia, že jediné, čo na Rusko funguje, je viac agresie. 

Sebestačné Rusko

Na margo ekonomických sankcií a toho, či priniesli želaný efekt povedal len, že boli pre Rusko prospešné. Podľa Nikonova pomohli krajine stať sa absolútne sebestačnou.

Nikonov zároveň prizvukoval, že Rusku sa ekonomicky darí a rastie a aj bude rásť. Pomalý rast ekonomiky v poslednom období bol podľa neho spôsobený politikou vlády a nie kvôli sankciám. To sa má podľa Nikonova v najbližšej dobe zmeniť. 

Situácia sa zmení

Dlhoročný nemecký diplomat Wolgang Ischinger na to poznamenal, že to mohla byť doteraz pravda, avšak najnovší balík sankcií, ktoré uvalili na Rusko Spojené štáty zmení túto perspektívu.

Ischinger sa pri tom odvolával na vyjadrenia ekonómov, ktorí predpovedajú, že rast ruskej ekonomiky nebude v budúcnosti dosahovať ani doterajšie dve percentá. 

S Rusmi sa nedá jednať

Tomu ako Rusko vykresľoval Nikonov oponoval Ian Brzezinski, americký odborník na obranu a člen vlády Georga W. Busha. Podľa neho sa s Ruskom v súčasnom nastavení nedá jednať. 

"Čelíme Rusku, ktoré koná ako revanšista a snaží sa narušiť liberálny medzinárodný poriadok, ktorý priniesol mier a prosperitu," povedal Brzezinski a ako príklady uviedol ruskú inváziu do Gruzínska a na Ukrajinu či energetické embargá.

Putin priviezol odpad

Kritizoval však aj konanie západu voči Rusku. Podľa neho bola odpoveď na tieto Putinove kroky slabá a miesto toho, aby ho donútili sa stiahnuť, ho len upevnili v tom, čo robí. "Je desať rokov od invázie do Gruzínska a ruské vojská tam stále sú," spomenul Brzezinski.

Pri tejto príležitosti si neodpustil aj poznámku na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý otváral most na Krym. "Bolo príznačné, že šoféroval smetiarske auto. Ukázalo to aký odpad prináša na Krym," povedal Brzezinski s tým, že to bolo zlé rozhodnutie z hľadiska PR. 

Jedinú zmenu v Rusku podľa neho prinesie väčšia vojenská prítomnosť v Pobaltí, prísnejšie ekonomické sankcie a odhodlanejšia podpora občianskej spoločnosti v Rusku. 

Servítku pred ústa si nedávali

Americký a ruský predstaviteľ počas panelovej diskusie často opúšťali diplomatickú taktnosť a viaceré veci pomenovali na rovinu. 

Nikonov obhajoval postup v Donbase a na Kryme tým, že ľudia, ktorí tam žijú majú právo zvoliť si svoj vlastný osud. "Ak chcete diskutovať o týchto otázkach musíte myslieť na týchto ľudí a hovoriť s nimi," obhajoval separatistov ruský predstaviteľ.

Brzezinski mu však ostro kontroval: "Ak sa niekoho v Donbasse alebo na Kryme spýtate, či chcú byť súčasťou Ukrajiny, tak vám povedia že nie a je to preto, že boli buď zabití, vo väzení alebo ušli. Viem to, pretože som tam žil a v minulosti tam neboli žiadne separatistické hnutia."

Problémy so summitom Trump Putin

Ruský predstaviteľ kritizoval postoj Spojených štátov aj pri otázke, či sa bude konať stretnutie Trumpa a Putina, ktoré inicioval americký prezident. "Takejto pozvánke väčšinou nasleduje práca členov kancelárie. Túto pozvánku nenasledovalo nič," povedal Nikonov a pokračoval.

"Je typické pre túto americkú administratívu, že niečo povie zvyšok sveta len háda, ako to bolo myslené," dodal ruský predstaviteľ. 

Rusko nekomunikuje

Nikonov preniesol myšlienku, že západu súčasný stav vyhovuje. USA a Európska únia sú podľa neho schopné len uvaľovať ďalšie sankcie a posielať ďalšie jednotky k ruským hraniciam. "Rusko nebude pod tlakom robiť nič," dodal.

Slovenský bývalý vyslanec pri NATO Tomáš Valášek však kontroval, že je to práve Rusko, kto prestalo chodiť na stretnutia NATO a jeho stolička je prázdna. "Obraz, ktorý sa snažíte vytvoriť, jednoducho nepasuje," odkázal Nikonovi.

Brzezinski na to ironicky poznamenal, že pokiaľ sa Rusko cíti byť ohrozené štyrmi tisíckami jednotiek rozmiestnenými pozdĺž celej pobaltskej hranice, tak je niekde problém. 

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:51