Kim Čong-unTASR
StoryEditor

KĽDR odmieta rokovať s Južnou Kóreou, pokiaľ sa nevyriešia sporné otázky

17.05.2018, 20:12
Autor:
ČTKČTK
Severná Kórea označuje vojenské cvičenia svojho južného suseda a USA za prvokáciu.

Severná Kórea nebude pokračovať v rozhovoroch s Južnou Kóreou, kým nebudú vyriešené otázky, ktoré viedli k zrušeniu stretnutia na vysokej úrovni plánovaného na tento týždeň. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila severokórejská oficiálna tlačová agentúra KCNA.

Pchjongjang zrušil chystané stredajšie ministerské rokovania kvôli pokračujúcemu spoločnému americko-juhokórejskému vojenskému cvičeniu. Pentagon dnes uviedol, že o obmedzení rozsahu manévrov neuvažuje.

Kvôli manévrom tiež KĽDR v stredu pohrozila zrušením pripravovaného summitu severokórejského vodcu Kim Čong-una s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Okrem vojenského cvičenia Pchjongjang za možný podnet na odvolanie vrcholnej schôdzky plánovanej na 12. júna označil neprípustný nátlak Washingtonu na jadrové odzbrojenie KĽDR.

Japonský denník Asahi dnes napísal, že Spojené štáty požadovali od Severnej Kórei, aby počas pol roka odoslala do zámoria niektoré svoje jadrové hlavice, medzikontinentálne balistické rakety a ďalší jadrový materiál.

Šéf severokórejského Výboru pre mierové zjednotenie vlasti Ri Son-kwon dnes znovu odsúdil cvičenia, ktoré pod názvom Max Thunder usporadúvajú USA a Južná Kórea každý rok. Tento rok je do neho zapojená zhruba stovka lietadiel, vrátane amerických stíhačiek F-22 Raptor a bombardérov B-52. Zatiaľ čo podľa Pentagonu sa jedná o rutinné obranné manévre, KĽDR cvičenie označuje za provokáciu a ohrozenie vlastnej bezpečnosti.

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany dnes uviedla, že Washington neuvažuje o prípadnom obmedzovaní rozsahu budúcich obdobných cvičení, čím by mohol prípadne zmierniť severokórejské obavy. "O tom nebola reč," odpovedala podľa agentúry Reuters hovorca Dana Whiteová na otázku počas tlačovej konferencie.

Južná Kórea dnes uviedla, že sa bude maximálne snažiť obnoviť pozastavené rozhovory medzi oboma Kóreami. Soul tiež ponúkol, že by mohol hrať úlohu sprostredkovateľa medzi Spojenými štátmi a KĽDR, aby sa zvýšila šanca na úspešný summit.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:32