news.in-24.com
StoryEditor

Záhadná smrť nacionalistického novinára, ktorý viedol stránky Sputnik a Pogrom. Vypadol nahý z okna

29.12.2021, 11:19
Autor:
ČTKČTK
Pred pádom sa z bytu, kde býval s manželkou, ozývala hádka.

Ruský radikálny nacionalistický novinár Jegor Prosvirnin, ktorý viedol zakázané stránky Sputnik a Pogrom pre nacionalistickú komunitu, v pondelok zomrel v Moskve.

Podľa informácií ruských médií sa 35-ročný publicista zabil pri páde z okna bytu na Tverskom bulvári. Smrť nastala ešte pred príchodom záchrannej služby.

Podľa svedkov bol Prosvirnin v čase, keď vypadol z okna na piatom podlaží, úplne nahý. Pred pádom sa z bytu, kde býval s manželkou, ozývala hádka a podľa niektorých svedkov mal Prosvirnin v ruke nôž a kúsok od neho ležala nádobka korenistého spreja, ktorý údajne vyhodil z okna.

Policajný zdroj, na ktorý sa odvoláva portál Lenta.ru, uviedol, že vyšetrovatelia zatiaľ pracujú s dvoma verziami.

„Podľa predbežných zistení mohol byť Prosvirnin v čase smrti pod vplyvom drog. Zatiaľ pracujeme s dvoma hlavnými vyšetrovacími verziami – samovraždou a nešťastnou nehodou,“ dodal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Prosvirnin založil v roku 2012 projekt Sputnik a Pogrom, ktorý bol po niekoľko rokov hlavnou platformou ruských nacionalistov. Obsah stránok bol opakovane preverovaný kvôli podozreniu z extrémizmu.

V roku 2017 ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor pridal Sputnik a Pogrom na zoznam blokovaných stránok kvôli „propagácii myšlienok etnickej a náboženskej nenávisti ohrozujúcich verejnú bezpečnosť a podporujúcich extrémizmus“.

Prosvirnin na svojom blogu podporoval anexiu Krymu a prepuknutie nepokojov vo východnej časti Ukrajiny. Neskôr začal ostro kritizovať ruského prezidenta Vladimíra Putina; predpovedal napríklad rozpad Ruskej federácie a občiansku vojnu.

V minulých rokoch v Rusku zaznamenali niekoľko prípadov úmrtí novinárov a vydavateľov, ktorí sa zabili pádom z okna. Polícia ich obvykle uzavrela ako samovraždu, ale nad niektorými zostali visieť nezodpovedané otázniky.

V roku 2017 vypadol vydavateľ časopisu Vadim Godlevskij zo 14. poschodia svojho luxusného bytového domu v Moskve. Investigatívny novinár Ivan Safronov z denníka Kommersant zomrel v marci 2007 po páde zo schodiskového okna na treťom poschodí domu, kde býval.

V roku 2018 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyjadrila vážne znepokojenie nad podozrivým úmrtím ruského novinára, ktorý pátral po zapojení ruských žoldnierov s väzbami na Kremeľ do bojov v Sýrii.

Telo Maxima Borodina sa našlo pred jeho domom v Jekaterinburgu a o niekoľko dní neskôr novinár v nemocnici zomrel.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 06:00