StoryEditor

Izraelčania utekajú na juh

20.07.2006, 00:00
Na hlavnej stanici v severoizraelskej Haife čakajú na autobus stovky ľudí. Svetlá a klimatizácia v moderne zariadenej budove sú vypnuté. Budovu stráži armáda a po zemi sa povaľujú kufre a vojenské batohy.

Na hlavnej stanici v severoizraelskej Haife čakajú na autobus stovky ľudí. Svetlá a klimatizácia v moderne zariadenej budove sú vypnuté. Budovu stráži armáda a po zemi sa povaľujú kufre a vojenské batohy. Všetci mieria na juh, aby sa vyhli raketovým útokom, ktoré stále hrozia zo susedného Libanonu.
Spoje do Tel Avivu a ďalej na juh jazdia každú polhodinu. Rady sú príliš dlhé a väčšina záujemcov sa dnu nedostane. Hádky dospelých a krik detí vypĺňajú celé dopoludnie. Ľudia posedávajú pri stoloch, kde nikto neobsluhuje, a počúvajú správy. "Žiadame každého, aby sa presunul do krytu," vyzýva rozhlas. Zvonku počuť tri výbuchy. No nikomu nenapadne, aby výzvu poslúchol. Opustiť miesto v rade a potom bojovať o nové je príliš nepríjemná vyhliadka. Miesto, kam rakety typu Kaťuša dopadli, je navyše vzdialené.
"Ideme z Naháríje," hovorí kolegom na spoj do Tel Avivu žena s malým dieťaťom v náručí. "Dlho sme si mysleli, že vydržíme, ale nakoniec bude toto bezpečnejšie." V mestečku, odkiaľ pochádza jeden z vojakov unesených minulý týždeň Hizballáhom, pri ostreľovaní už zahynul jeden človek.
Izraelská armáda oznámila, že zničila polovicu rakiet šíitského hnutia. Napriek tomu nikto nevie, čo zo strany Hizballáhu ešte príde - hnutie údajne vlastní aj moderné rakety, schopné zasiahnuť i Tel Aviv. Ľudia preto naďalej opúšťajú sever Izraela. Väčšina mieri k príbuzným "Odchádzame do Jeruzalemu na týždeň, budeme tam u priateľov," hovorí mladík Šlomo, ktorý odchádza so svojou priateľkou.
Nemecká turistka, čakajúca v tom istom rade vlečie niekoľko kufrov. "Prišla som s kamarátkou na pláž do Haify, ale radšej sme si povedali, že pôjdeme inam," Bežní turisti z mesta odišli už dávno. Pláže sú vyľudnené pre sústavný poplach.
Potom, čo na Haifu dopadli nové strely, nariaďuje armáda, kontrolujúca stanicu, aby z bezpečnostných dôvodov vystúpili z naložených autobusov všetci, čo nemajú miesto na sedenie. To vyvoláva novú nespokojnosť. "Mysleli sme si, že ak prídeme skoro ráno, rýchlo nájdeme miesto. Teraz sme sa nevošli už druhýkrát," sťažuje sa študentka z haifskej univerzity.
Pri obsadzovaní miest má prednosť armáda, ktorá do bojov povoláva nové a nové zálohy. Stanica je plná vojakov s automatickými puškami, ktorí ako jedni z mála nastupujú do autobusov mieriacich na sever. "Máme zakázané hovoriť s ľuďmi," odpovedá jeden z nich na otázku, kam idú.
K tomu, aby ohrozenú časť Izraela opustili, vyzvala obyvateľov aj samotná vláda. Pre tých, ktorí nemajú kde zostať, zriaďuje špeciálne centrá "Do práce sme aj tak nechodili, tak môžeme pokojne zostať inde, kým sa to neskončí," hovorí Cipora, ktorá pracuje v haifskej pobočke firmy Intel. Tá má vraj vlastný podzemný kryt, kde funguje pripojenie na internet, a odtiaľ pracuje vedenie firmy.
Zatiaľ čo v Haife sa odporúča chodiť po uliciach iba v nevyhnutných prípadoch, ďalej na sever, v Naháríji či mestečku Kirjat Šmona pri hranici s Libanonom, platí úplný zákaz vychádzania. Zrušená bola aj mestská doprava. Ako oznámila izraelská armáda, bojové operácie potrvajú ešte najmenej týždeň.

01 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obchody s akciami Slovnaftu pozastavené 02 - Modified: 2003-03-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny ropy a zlata v minulom týždni klesali
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:52