StoryEditor

USA porušujú medzinárodné zmluvy

05.04.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Washington (TASR)
USA čoraz viac porušujú hlavné medzinárodné bezpečnostné zmluvy a posúvajú sa od vlády zákonov k vláde moci. Vyplýva to zo štúdie amerických neziskových organizácií. Tento odklon, ktorý sa začal za vlády prezidenta Billa Clintona a urýchlil sa za vlády súčasného prezidenta Georgea W. Busha, podľa záverov štúdie ohrozuje bezpečnosť USA, ako aj širšieho medzinárodného spoločenstva.
Správa nazvaná Vláda práva a vláda moci analyzuje americký ohlas na osem hlavných medzinárodných dohôd, vrátane zmluvy o nešírení jadrových zbraní, zmluvy o zákaze jadrových skúšok a zmluvy o protiraketovej obrane. Štúdiu financovali neziskové organizácie Inštitút pre energetický a environmentálny výskum a Výbor právnikov pre nukleárnu politiku. "Spojené štáty porušili, ustúpili od alebo konali s cieľom nejakým rozhodujúcim spôsobom narušiť každú dohodu, ktorú sme podrobne študovali," uviedla Nicole Dellerová, hlavná vydavateľka a spoluautorka správy.
Podľa správy takýto postup poškodzuje obraz USA, ktoré boli založené na právnych princípoch a sú vnímané ako popredný zástanca medzinárodného právneho systému. Závery štúdie sa zhodujú s mnohými sťažnosťami od spojencov USA a kritikov Bushovej vlády.
V štúdii sa uvádza, že USA sa "nielen odmietajú zúčastňovať na novovytvorených medzinárodných právnych mechanizmoch, ale neplnia ani záväzky prevzaté v dohodách, ktoré ratifikovali". Správa tiež viní Washington z toho, sa odkláňa od považovania zmlúv za podstatný prvok globálnej bezpečnosti k "oportunistickejšiemu" postoju dodržiavania dohôd len v prípade, ak je to výhodné. Platí to aj o zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT) z roku 1970, ktorá väčšine štátov zakazuje získavať nukleárnu výzbroj a zaväzuje signatárov, ktorí tieto zbrane vlastnia -- Rusko, Čínu, Britániu, Francúzsko a USA -- aby rokovali o ich odstránení. Nesmú ich pritom použiť proti "nejadrovým" krajinám. Ako štúdia tvrdí, Bushova vláda narúša NPT, pretože podľa jej úmyslu môže byť ďalšie znižovanie počtu strategických zbraní obsiahnuté v dohode s Ruskom v prípade potreby obrátené a keďže podľa revízie postoja k jadrovým zbraniam rozširuje možnosti ich použitia proti krajinám bez nukleárnej výzbroje.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:30