Reuters
StoryEditor

Loď so 600 migrantmi nechcú Taliansko ani Malta, hrozí diplomatická roztržka

10.06.2018, 21:42
Autor:
ČTKČTK
Malta uviedla, že záchranné operácie sa uskutočnili v medzinárodných vodách pri Líbyi a koordinovalo ich Taliansko.

Taliansko dnes neumožnilo lodi s viac ako 600 migrantmi zakotviť v jednom z talianskych prístavov a požiadalo Maltu, aby plavidlo prijala. Malta však uviedla, že so záchrannou operáciou nemá nič čo dočinenia, čo môže viesť k diplomatickému sporu medzi Rímom a Vallettou. S odkazom na oznámenie nového talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho o tom informovala agentúra Reuters.

"Malta nikoho neprijíma. Francúzsko ľudí na hranici posiela späť, Španielsko chráni svoju hranicu so zbraňami ... Odo dneška bude Taliansko tiež hovoriť 'nie' obchodovaniu s ľuďmi a biznisu nelegálnej imigrácie," uviedol Salvini na Facebooku. Na Twitteri potom napísal, že jeho cieľom je zabezpečiť pokojný život mladým migrantom v Afrike. Vyhlásenie doplnil hashtag "uzavrieme prístavy".

Rozhodnutie nového talianskeho ministra vnútra, ktorý je zároveň šéfom krajne pravicovej Ligy, súvisí s jeho sľubom voličom, že zastaví príchod migrantov do Talianska.

V uplynulých piatich rokoch sa do Talianska loďou z Afriky dostalo 600-tisíc migrantov. V posledných dňoch sa však zvýšil počet záchranných operácií v Stredozemnom mori, čo predstavovalo prvú skúšku pre Salviniho.

Na palube je aj 123 maloletých bez sprievodu

Migranti sú v lodi Aquarius, ktorú spravuje charitatívna organizácia SOS Mediterranée. V plavidle je podľa oznámenia organizácie 629 migrantov, vrátane 123 maloletých bez sprievodu, 11 ďalších detí a sedem tehotných žien.

Charita uviedla, že migranti, ktorí pochádzajú prevažne zo subsaharskej Afriky, sa nalodili pri šiestich záchranných operáciách pri líbyjskom pobreží. Niekoľko sto migrantov zachránila v sobotu v noci talianska pobrežná stráž, ktorá ich dopravila na loď charity.

SOS Mediterranée na Twitteri uviedla, že loď má namierené do bezpečného prístavu, ale neoznámila kam. Takmer všetky lode sa zachránenými migrantmi však doteraz kotvili v Taliansku, uvádza Reuters.

Odmietavá reakcia Malty

Salvini podľa nemenovaného zdroja poslal list vláde na Malte, v ktorom ju požiadal, aby loď s migrantmi prijala.

Malta uviedla, že záchranné operácie sa uskutočnili v medzinárodných vodách pri Líbyi a koordinovalo ich Taliansko. Zdôraznila pritom, že prípad tak nespadá do jej kompetencie a že bude naďalej rešpektovať medzinárodné právo.

Protiimigračná Liga, ktorú Salvini vedie, chce presadiť masové deportácie migrantov, ktorí v Taliansku žijú bez patričných dokumentov. Salvini urobil z migrácie jednu z hlavných tém predvolebnej kampane. Ligu, predtým skôr marginálnu stranu, v marci volilo vyše 17 percent talianskych voličov, a nakoniec zostavila vládu s protestným Hnutím piatich hviezd.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 04 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 05 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 07:57