Kim Čong-un je prvý líder Severnej Kórey od kórejskej vojny, ktorý vkročil na juhokórejské územie.t
StoryEditor

Z baculatého monštra múdrym vládcom. Kim zmenil imidž a je na roztrhanie

11.06.2018, 17:27
Kimova zmena dáva nádej, že Severná Kórea prestane byť zdrojom strachu a v dohľadnej dobe sa stane "normálnou" krajinou. Je to len taktický ťah?

Z vysmiateho zlého muža je Kim Čong-un zrazu medzinárodnou celebritou. Stačilo pol roka a vodca najizolovanejšej krajiny sveta dosiahol schôdzku s americkým prezidentom. Je to zo strany severokórejského despotu len taktický ťah?

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor z leta 2017 s cestovateľom Martinom Navrátilom, ktorý navštívil Severnú Kóreu:

​Raketová rýchlosť, s ktorou nevyspytateľný Kim Čong-un zmenil svoj imidž, berie dych. Môže sa vôbec niekto takto premeniť doslova cez noc? Pýtajú sa hocikde vo svete. Niektorí rovno dodávajú, že ide len o premyslenú pretvárku alebo taktický ťah.

Možno. Fakty však hovoria jasne: Kim nastúpil do funkcie v decembri 2011 ako neznámy bacuľatý mladík a uviedol sa ako stelesnený netvor. Nechal popraviť strýka, v zahraničí dal otráviť brata, vyvíjal a testoval vodíkovú bombu aj balistické strely dlhého doletu, hoci Severokórejčania umierali od hladu. Donald Trump pre neho ešte vlani bol len "starý blázon".

Z "Rakeťáka" je "čestný človek"

Tento rok akoby ho niekto začaroval, svet pozerá na (aspoň navonok) úplne iného Kima. Kima diplomata, ktorý hovorí o predtým nepredstaviteľnom. Severokórejský vodca, ktorého kritici označujú za vražedného diktátora a jadrového šialenca, sa objal s prezidentom "nepriateľskej" Južnej Kórey a veľmi stojí o stretnutie s americkým prezidentom. To sa mu splní už v utorok. Kvôli stretnutiu s Trumpom bez váhania prikázal armáde, aby vyhodila do povetria vlastnú jadrovú strelnicu a je ochotný zavesiť na klinec aj skúšky rakiet.

Kimova bleskurýchla premena (hoci stále je potrebné mať na zreteli, že nevieme, či je skutočná) sa najlepšie odráža na prístupe samotného Trumpa. Kým vlani Kima označoval za "Rakeťáka, ktorému nevadí mučiť hladom a zabíjať vlastných ľudí", tento rok ho začal chváliť ako "múdreho vodcu" a "otvoreného a čestného človeka". Akoby americký prezident získal ku Kimovi istý rešpekt.

Iste, politika je vždy tak trochu hra pre rôzne publikum. Aj tak je Kimova zmena naozaj pôsobivá. Podstatné je, že dáva nádej, že Severná Kórea prestane byť zdrojom strachu a v dohľadnej dobe sa stane "normálnou" krajinou, a to vrátane zlepšenia kvality života svojich obyvateľov. Uvidíme. 

Analytici dúfajú, že po utorkovom singapurskom summite budeme v tomto smere snáď múdrejší.

Medzinárodná celebrita 

Kimovi sa každopádne jeho veľká premena už začala vyplácať. Stal sa "medzinárodnou celebritou," s ktorou sa mnohí silní svetoví hráči chcú stretnúť. Ruský prezident, čínsky prezident a tak ďalej. Každý si od toho samozrejme sľubuje niečo trochu iné. Ako ukazujú prieskumy, zmeny si všimli aj Juhokórejčania a niektorí ho teraz považujú dokonca za hodnovernejšieho než samotného Trumpa.

Kim Čong-un si túto pozornosť zjavne užíva. Rozdáva úsmevy a sebavedomie z neho len srší. Je evidentné, že zdrojom jeho istoty je práve to, že Severná Kórea ovládla jadrové zbrane a cíti sa byť silná a rovnocenná každému vrátane USA.

Kim sa napriek svojmu mladému veku (34 rokov) ukazuje ako skúsený stratég. "Držal svet v napätí po tak dlhú dobu, že predstavitelia veľmocí majú tendenciu skočiť po každej šancu stretnúť sa s ním, len aby zistili, kým je a čo vlastne chce. A tak sa aj stalo," povedal pre denník The Washington Post Jean Lee, bývalý spravodajca agentúry AP v Pchjongjangu.

Ak sa Kim Čong-un chce teraz sústrediť na rozvoj ekonomiky, robí to podľa analytikov múdro. Pochopil, že je potrebné obnoviť staré priateľstvá aj dať dohromady nové aliancie. Nehrá zďaleka len americkou kartou, Rusko a Čínu sa snaží využívať prinajmenšom ako pákový efekt pre rokovania s USA.

Čo však Kim Čong-un naozaj chce, to stále netušíme. Zostáva príliš veľa neznámych. Mnohí americkí politici aj analytici Trumpa varujú pred prílišným očakávaním od nadchádzajúceho summitu v Singapure. Predovšetkým pred tendenciou vidieť na KĽDR to, čo by sme si priali vidieť, a zatvárať oči pred realitou.

Experti sa viacmenej zhodujú v názore, že nemožno čakať, že Kim by sa hneď jednoznačne zaviazal, že zlikviduje svoj jadrový arzenál. Za úspech by sa podľa nich dalo považovať už to, ak sa podarí dohodnúť konkrétny "cestovný poriadok". Prekvapenia však rozhodne nie sú vylúčené.

Isté sa zdá byť jedno: Kimova prípadná "rekvalifikácia" z totalitárneho tyrana na skutočného štátnika bude bezpochyby veľmi dlhým procesom. Pokiaľ niečo také vôbec začne. Šanca tu však je.

01 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 02 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 03 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety 04 - Modified: 2024-03-19 08:03:49 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na cvičenie delostreleckých jednotiek 05 - Modified: 2024-03-18 10:30:00 - Feat.: - Title: Putin nemá nástupcu, žijúcich rivalov ani plán odísť z politiky. Prípadná smrť staronového prezidenta spustí krutý boj o moc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:37