Reuters
StoryEditor

Chruščov a Kennedy, Gorbačov a Reagan. Stretnutia nepriateľov, ktorí si potriasli rukami

12.06.2018, 08:44
Autor:
ČTKČTK
Historické stretnutia, ktoré dokázali spojiť aj veľkých súperov.

V dejinách sa uskutočnilo viacero významných stretnutí lídrov krajín, ktoré nemali k sebe príliš blízko. Na summitoch si však dokázali podať ruky a nájsť spoločnú reč. 

Nikita Chruščov - John Fitzgerald Kennedy

Sovietsky vodca Nikita Chruščov a americký prezident John Fitzgerald Kennedy na summite vo Viedni 3. a 4. júna 1961 prerokovali aktuálne medzinárodne politické otázky, odzbrojenie a vzájomné vzťahy.

Richard Nixon - Mao Ce-tung

Americký prezident Richard Nixon navštívil v dňoch 21. až 28. februára 1972 Čínu, kde v Pekingu viac ako hodinu rokoval s vodcom čínskych komunistov Mao Ce-tungom. Návšteva bola po viac ako dvadsiatich rokoch prvým stretnutím predstaviteľov USA a Číny na vysokej úrovni. Nixon a predseda štátnej rady Čínskej ľudovej republiky (ČĽR) Čou En-laj podpísali 27. februára 1972 takzvané šanghajskej komuniké, ktoré položilo základ k normalizácii vzťahov medzi USA a ČĽR. V dokumente bolo uvedené, že existuje len jedna Čína a Taiwan je jej súčasťou.

Anvar Sadat - Menachem Begin

Egyptský prezident Anvar Sadat ako prvý najvyšší predstaviteľ arabských štátov v dňoch 19. až 20. novembra 1977 oficiálne navštívil Izrael. Izraelský premiér Menachem Begin ho privítal v Tel Avive na Ben Gurionovom letisku, kde si obaja za prítomnosti veľkého množstva fotografov potriasli rukami. Sadat vystúpil so svojím prejavom aj v Knessete (parlamente) v Jeruzaleme. Nečakaná Sadatova návšteva Izraela prispela k podpisu mierovej zmluvy medzi Egyptom a Izraelom, ku ktorému došlo v marci 1979.

Michail Gorbačov - Ronald Reagan

Sovietsky prezident Michail Gorbačov a americký prezident Ronald Reagan sa na summite v Ženeve konanom 19. až 21. novembra 1985 dohodli na aktivizácii sovietsko-amerického dialógu na rôznych úrovniach a vyslovili sa pre pokračovanie v rokovaniach o všeobecnom a úplnom zákaze chemických zbraní. Ich stretnutia v Ženeve a o rok neskôr v Reykjavíku vyústili do podpisu zmluvy o likvidácii jadrových rakiet stredného a kratšieho doletu oboch krajín vo Washingtone v roku 1987. Gorbačov sa s Reaganom zišiel celkom päťkrát.

Michail Gorbačov - George Bush starší

Stretnutie sovietskeho prezidenta Gorbačova s ​​americkým náprotivkom Georgeom Bushom starším, ktoré sa konalo 2. a 3. decembra 1989 na lodi Maxim Gorkij pri pobreží Malty, býva považované za oficiálny koniec studenej vojny. Historický summit prispel k upevneniu vzájomnej dôvery a otvoril perspektívu urýchlenia odzbrojovacieho procesu. Obaja štátnici sa počas Bushovho funkčného obdobia stretli ešte štyrikrát.

Jicchak Rabin - Jásir Arafat

Izraelský prezident Jicchak Rabin a šéf Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP) Jásir Arafat sa stretli 13. septembra 1993 vo Washingtone pred Bielym domom za účasti amerického prezidenta Billa Clintona. Rabin a Arafat si potriasli rukami a podpísali dohodu (známu ako Oslo I.) medzi Izraelom a OOP o obmedzenej palestínskej autonómii v pásme Gazy a na západnom brehu Jordánu a o vzájomnom uznaní.

Kim Te-džung - Kim Čong-il

V severokórejskej metropole Pchjongjang sa 13. až 15. júna 2000 pri prvom medzikorejském summite od konca druhej svetovej vojny, kedy bol Kórejský polostrov rozdelený, stretol juhokórejský prezident Kim Te-džung so severokórejským vodcom Kim Čong-ilom. Obaja vedúci predstavitelia podpísali dohodu o znižovaní napätia na Kórejskom polostrove a zhodli sa na tom, že ich krajiny "sa nehodlajú vzájomne napadnúť, a že sa zdržia všetkých výhražných činov voči druhej strane".

Raúl Castro - Barack Obama

Prvýkrát po 59 rokoch sa 11. apríla 2015 zišli najvyšší predstavitelia USA a Kuby - americký prezident Barack Obama so svojím kubánskym náprotivkom Raúlom Castrom viac ako hodinu rokovali v rámci celoamerického summite v Paname. O rok neskôr, v marci 2016 uskutočnil Obama historickú návštevu Kuby. Išlo o prvú návštevu prezidenta USA na karibskom ostrove po 88 rokoch.

Si Ťin-pching - Ma Jing-ťioua

V Singapure sa na historickom summite stretli 7. novembra 2015 čínsky prezident Si Ťin-pching so svojím taiwanským náprotivkom Ma Jing-Ťiou. Ich krátka schôdzka bola prvým priamym kontaktom Pekingu a Tchaj-peja na najvyššej úrovni od konca občianskej vojny pred 66 rokmi. Summit mal symbolický význam, obe strany pred stretnutím avizovali, že nebude podpísaná žiadna dohoda a nechystá sa ani žiadne spoločné vyhlásenie, čo tiež dodržali.

Donald Trump - Kim Čong-un

V Singapure si šéf Bieleho domu Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un potriasli pred televíznymi kamerami rukami. Išlo o vôbec prvú schôdzku amerického prezidenta s najvyšším predstaviteľom Severnej Kórey.

01 - Modified: 2023-12-29 10:30:00 - Feat.: - Title: Tajná dohoda Gorbačova a Reagana. Studenú vojnu by prerušila jedine mimozemská invázia 02 - Modified: 2023-04-26 08:25:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Bidenovo áno. Rysuje sa stret dvoch starcov, ktorých Amerika nechce 03 - Modified: 2022-09-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Politik Michail Sergejevič Gorbačov: Po smrti ženy stratil zmysel života 04 - Modified: 2022-09-01 22:02:44 - Feat.: - Title: Gorbačov veril v blízkosť Rusov a Ukrajincov, rozpútanie vojny ho traumatizovalo, tvrdí jeho tlmočník 05 - Modified: 2022-09-01 14:37:09 - Feat.: - Title: Berlín si uctí Gorbačova stiahnutím vlajok na pol žrde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:10