StoryEditor

Vojna proti teroru si žiada viac času a obetí

Za ústredný front vo vojne proti terorizmu označil včera americký prezident George W. Bush Irak. Zároveň zdôraznil, že Spojené štáty budú v tejto vojne spokojní len s úplným víťazstvom, ktoré si však ešte bude vyžadovať čas a obete.

Za ústredný front vo vojne proti terorizmu označil včera americký prezident George W. Bush Irak. Zároveň zdôraznil, že Spojené štáty budú v tejto vojne spokojní len s úplným víťazstvom, ktoré si však ešte bude vyžadovať čas a obete. V prejave vo washingtonskej Národnej nadácii pre demokraciu kritizoval Sýriu a Irán, krajiny susediace s Irakom, ako krajiny podporujúce terorizmus.
"Teroristi považujú Irak za ústredný front vo vojne proti ľudstvu. A my musíme považovať Irak za ústredný front v našej vojne proti terorizmu," vyhlásil šéf Bieleho domu a uistil, že USA sa z Iraku predčasne nestiahnu. "Zachováme si chladnú hlavu a získame toto víťazstvo." Pripustil však, že na to budú ešte potrebné obete. "Vojny sa nevyhrávajú bez obetí a táto vojna si bude vyžadovať viac času a viac odhodlania," poznamenal.

Návrat k Iraku ako hlavnej téme
Americký prezident George W. Bush sa tak po mesiaci, keď sa venoval prevažne následkom hurikánu Katrina, znovu vracia k Iraku ako hlavnej politickej téme a chce vystupňovať svoje útoky proti tým, ktorí jeho irackú politiku kritizujú. Predvčerom v noci sa Bush zišiel v Bielom dome na porade o aktuálnej situácii v Iraku s ministrom obrany Donaldom Rumsfeldom a generálom Davidom Petraeusom. Na brífingu po tomto stretnutí vyjadril presvedčenie, že "Iračania preukazujú čoraz väčšiu schopnosť prevziať zodpovednosť za boj proti nepriateľovi a s touto ich narastajúcou schopnosťou budeme môcť postupne sťahovať svojich ľudí domov". Je to nový prísľub prezidenta, že aspoň niektorí zo 140 000 príslušníkov amerických ozbrojených síl budú v krátkom čase z Iraku stiahnutí. Rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch však Bush ani tentoraz neuviedol žiadny časový údaj.
Bush cíti nevyhnutnosť prejsť v otázke Iraku do protiofenzívy, pretože prieskumy verejnej mienky ukazujú, že podpora jeho politiky medzi Američanmi slabne. V poslednom prieskume agentúry Ipsos vyjadrilo podporu Bushovmu postupu v Iraku iba 37 percent opýtaných, zatiaľ čo 62 percent vyslovilo nesúhlas.

Stopy z Iraku vedú do Iránu
V ten istý deň sa k Iraku vyjadroval aj britský premiér Tony Blair. Podľa neho vedú stopy od nedávnych výbuchov v Iraku k susednému Iraku alebo k libanonskej proiránskej šíitskej skupine Hizballáh. Varoval Irán, aby do irackých vnútorných vecí nezasahoval. Premiér tiež verejne spojil terajšiu činnosť teroristov so sporom medzi Iránom a západnými štátmi týkajúcim sa iránskeho jadrového programu. Blair Irán výslovne varoval, že svojím zasahovaním do irackých záležitostí neprinúti Britániu, aby bola menej kritická voči jeho jadrovému programu. V Londýne si myslia, že prostredníctvom zásahov na juhu Iraku, kde sú britské ozbrojené sily, dáva Teherán Veľkej Británii najavo, že jeho príliš tvrdý postoj voči iránskemu jadrovému programu by ju mohol prísť draho.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 18:28