Reuters
StoryEditor

Prezidentské voľby v Kolumbii vyhral pravicový kandidát Duque

18.06.2018, 07:25
Autor:
ČTKČTK
Iván Duque sa stane najmladším kolumbijským prezidentom za viac ako storočie.

Ľavicový kandidát Gustavo Petro uznal porážku v nedeľňajšom druhom kole prezidentských volieb v Kolumbii. Získal 41,8 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho pravicový súper Iván Duque 54 percent. Zrátané už pritom boli takmer všetky hlasy.

Petro uznal, že v prezidentskom súboji prehral. Napriek tomu nechce hovoriť o porážke ako takej. "Aká porážka? Osem miliónov slobodných Kolumbijčanov zaujalo postoj. To nie je žiadna porážka. Pre túto chvíľu nebudeme vládnuť," uviedol 58letý Petro na twitteri.

Novým kolumbijským prezidentom bol zvolený 41-ročný konzervatívec Iván Duque po sľube, že čiastočne reviduje krehkú a tiež kontroverznú mierovú dohodu, ktorú v roku 2016 uzavrela vláda s ľavicovými povstalcami z hnutia FARC. Doterajší prezident krajiny Juan Manuel Santos za ňu dostal Nobelovu cenu za mier.

Mierový proces, oceňovaný vo svete, budí v samotnej Kolumbii spory. Podľa konzervatívcov štát rebelom príliš ustúpil. Povstalci sa napríklad nemusia obávať príliš tvrdých trestov a ich hnutie má navyše zaručených desať miest v parlamente.

Zapojenie bývalých povstalcov do politického života Duque a jeho priaznivci kritizujú. Panujú preto obavy, že zablokuje uvádzanie mierovej dohody do praxe. Zostáva totiž prijať asi štvrtinu zákonov vyplývajúcich z dohody, kontroverzné sú najmä tie o súdoch pre bývalých povstalcov.

Zvolený prezident medzitým potvrdil, že vykoná "korekcie" mierovej zmluvy, ktorá umožnila odzbrojenie povstalcov a zároveň premenu FARC na politickú stranu. "Tento mier, ktorý sme si vysnívali a ktorý vyžaduje opravu, sa dočká korekce, aby boli obete v centre procesu, aby bola zaručená pravda, spravodlivosť a náprava," vyhlásil Duque vo svojom prvom prejave po volebnom víťazstve.

Hnutie FARC vzápätí apelovalo na Duqueho, aby preukázal "zdravý rozum". "Je nevyhnutné, aby sa presadil zdravý rozum; krajina potrebuje úplný mier, ktorý nás privedie k očakávanému zmiereniu," uviedlo hnutie a dodalo, že nemôže byť programom vlády tento cieľ obísť. Strana tiež vyzvala Duqueho na stretnutie.

Keď sa Duque v auguste ujme úradu, stane sa najmladším kolumbijským prezidentom za viac ako storočie. "Prišiel som splniť sen," povedal Duque pred svojim volebným centrom. "Aby Kolumbii vládla nová generácia, ktorá chce vládnuť pre všetkých a so všetkými. Ktorá zem zjednotí a vyženie korupciu," dodal zvolený prezident.

Duque zdedí krajinu, ktorá je stále poznamenaná piatimi dekádami krvavého ozbrojeného konfliktu a potýkajúcu sa s rastúcou produkciou kokaínu. Odľahlé časti krajiny sú stále pod kontrolou drogových mafií a povstalcov.

Vyštudovaný právnik Duque, ktorý v rokoch 2001 až 2013 pôsobil v Medziamerickej banke pre rozvoj (IDB), bude riadiť štvrtú najväčšiu ekonomiku Latinskej Ameriky podľa hrubého domáceho produktu.

Nový prezident Kolumbie bude musieť riešiť aj humanitárnu krízu, s ktorou sa stretávajú najmä pohraničné regióny s Venezuelou. Z tejto krajiny utieklo v predchádzajúcich rokoch pred ekonomickou a politickou krízou do Kolumbie státisíce ľudí.

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:36