Elon MuskReuters
StoryEditor

Tesla vyšetruje sabotáž. Podviedol ju odmietnutý zamestnanec, tvrdí Musk

19.06.2018, 11:40
Autor:
ČTKČTKmtmmtm
Zamestnanec sa nedočkal povýšenia a tak mal spreneveriť citlivé dáta.

Americká automobilka Tesla vyšetruje sabotáž, ktorej sa dopustil jeden pracovník firmy. Podľa šéfa Tesly Elona Muska sa nedočkal povýšenia, a tak mal nabúraním do operačného systému spreneveriť citlivé dáta. V e-maile o tom informoval svojich zamestnancov.

K akým škodám došlo, zatiaľ nie je jasné. Musk však vo svojom liste uviedol, že "to, čo nemenovaný zamestnanec doteraz priznal, je dosť zlé". Oficiálne stanovisko spoločnosť však nevydala.

Pozrite si aj záznam z odhalenia Modelu 3:

Ukradol citlivé údaje

Podľa Muskovho e-mailu, ktorý zverejnila televízia CNBC, mal pracovník Tesly pod falošným užívateľským menom vykonať zmeny v operačnom systéme firmy a odoslať tretím stranám množstvo veľmi citlivých údajov.

Mal sa tým mstiť za to, že ho spoločnosť nepovýšila. Firma záležitosť tento týždeň preverí, aby mohla vylúčiť, že nemal komplica zvonku.

Firma bude rásť

"Ako viete, existuje dlhý zoznam organizácií, ktoré chcú, aby Tesla zanikla," upozornil Musk na špekulantov, ktorí vsádzajú na prepad akcií jeho firmy. Na svojom Twitteri v nedeľu uviedol, že tí, čo špekulujú na prepad hodnoty akcií Tesly majú zhruba tri týždne, než sa im ich pozícia "zrúti".

Automobilka je momentálne pod drobnohľadom akcionárov, ktorých zaujíma predovšetkým plnenie produkčného plánu. Ten je nastavený na výrobu piatich tisícov vozidiel značky Model 3 týždenne. Musk začiatkom júna vyhlásil, že do konca mesiaca bude Tesla tento cieľ "veľmi pravdepodobne" plniť. Komplikácie vo výrobe by ale mohli túto ambíciu ohroziť.

Akcionári Muskovi veria

Akcionári zatiaľ Tesle veria, hodnota akcií firmy rastú podľa informácií agentúry Bloomberg siedmy deň v rade. V pondelok si pripísali 3,5 percenta pričom trhová hodnota spoločnosti počas posledného mesiaca vzrástla o 19 miliárd dolárov. Analytici si to vysvetľujú sebavedomím, s ktorým Musk sľubuje plnenie produkčného plánu vozidla Model 3.

​Minulý týždeň šéf Tesly oznámil, že automobilka prepustí deväť percent svojej celkovej pracovnej sily, v snahe znížiť prevádzkové náklady. Spoločnosť tak chce splniť Muskov sľub zo začiatku tohto roka, že v druhom polroku 2018 dosiahne zisk.

01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:58