Reuters
StoryEditor

Turecko dnes volí nového prezidenta, očakáva sa víťazstvo Erdogana

24.06.2018, 08:27
Autor:
ČTKČTK
Turecko súčasnými voľbami prechádza z parlamentného na prezidentský systém, a to na základe minuloročného kontroverzného referenda.

V Turecku dnes začali súbežné parlamentné a prezidentské voľby, ktoré môžu konsolidovať moc súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, alebo naopak jeho vplyv zmierniť.

Turecko súčasnými voľbami prechádza z parlamentného na prezidentský systém, a to na základe minuloročného kontroverzného referenda.

Šesťdesiatštyriročný Erdogan, ktorý je pri moci od roku 2003, sa uchádza o ďalší päťročný prezidentský mandát s výrazne rozšírenými právomocami. Jeho vládna islamská Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) medzitým usiluje o zachovanie väčšiny v parlamente.

Podľa agentúry AP turecký prezident nemá úplne vyhraté; čelí totiž silnej a zjednotenej opozícii, ktorá sa zaviazala opäť nastoliť v Turecku parlamentnú demokraciu a posilniť právny štát.

Pôsobivá predvolebná kampaň

Sebavedomie jej pomohla zdvihnúť pôsobivá predvolebná kampaň prezidentského kandidáta najväčšej opozičnej formácie - Ľudovej republikánskej strany (CHP) - Muharrema Inceo. Podľa prieskumov má z ďalších uchádzačov o prezidentský post najväčšie šance dostať sa s Erdoganom do prípadného druhého kola, ktoré by sa konalo 8. júla.

"Ak Erdogan vyhrá, vaše telefóny budú ďalej odpočúvané ... Ďalej bude panovať strach ... Ak vyhrá Ince, súdy budú nezávislé," vyhlásil Ince na sobotňajšom mítingu v Istanbule. Zároveň päťdesiatštyriročný politik znovu sľúbil, že ak bude zvolený, do 48 hodín v Turecku zruší výnimočný stav.

Stabilita krajiny

Avšak stúpenci Erdogana veria, že prezidentovo opätovné víťazstvo posilní stabilitu krajiny. "Táto stabilita musí pokračovať, čo je možné len s Erdoganom, a preto ho volím," povedal agentúre Reuters hlasujúci istanbulský domovník Mehmet Yildirim. "Tiež si myslím, že s Erdoganom budeme silnejší proti Západu," dodal.

Hlasovať dnes môže prísť viac ako 56 miliónov registrovaných voličov. Prvý z nich sa začali zhromažďovať už pred otvorením volebných stredísk v 07:00 SELČ. Možnosť odovzdať hlas majú do 16:00 SELČ, kedy sa strediská opäť uzavrú.

Pokiaľ ide o oznamovanie predbežných výsledkov, médiá o nich môžu informovať najskôr hodinu po skončení volieb. Pritom môžu využívať výhradne správy od ústrednej volebnej komisie. Od ôsmej hodiny večer potom bude spravodajstvo úplne voľné. Agentúra DPA poznamenala, že pri predchádzajúcich voľbách v Turecku bol víťaz známy už v neskorých večerných hodinách.

01 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:54