Reuters
StoryEditor

Za Erdogana sa všetko zlepšilo, vyhrá, veria jeho fanúšikovia po skončení volieb

24.06.2018, 18:11
V Turecku sa dnes konali prezidentské a zároveň aj parlamentné voľby.

Hoci v Turecku ešte len prebieha sčítanie hlasov, potom čo sa o 16:00 uzavreli volebné miestnosti, priaznivci súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana majú jasno: vyhrá už v prvom kole, teda získa viac ako polovicu hlasov. "Nie sme žiadna diktatúra, každý tu môže hovoriť slobodne," uisťujú o slobode politického vyznania.

"Nikto pre mňa nikdy nič neurobil, nikto mi nepomohol! Za Erdogana sa všetko zlepšilo a ja chcem, aby to pokračovalo. Pochádzam z rovnakej oblasti ako on a som na neho hrdá!" Hovorí veľmi stará žena, ktorá pri mešite Fatih v konzervatívnej časti Istanbulu predáva fľaše s vodou. A je čím ďalej viac nahnevaná. Nakoniec reportérku skoro udrie palicou len preto, že jej spadnutá šatka odhalila prúžok kože nad džínsami. Svoje meno žena uviesť nechce.

Jej počin priťahuje pozornosť a za chvíľu sa objaví niekoľko "čumilov". Jeden z nich sa ženu snaží chrániť, aj keď nie je pred čím. "Radšej by sme mali ísť," hovorí turistický sprievodca Metin Koca, ktorý reportérke pomáha s tlmočením.

Sám súčasného prezidenta tiež volil. Tak radikálny ako predavačka vody síce nie je, o správnosti svojho rozhodnutia je však presvedčený. "Som patriot, takže je jasné, že volím Erdogana. Nikoho z tých ostatných nezaujíma osud našej krajiny ani občanov. Vždy hovorím, že Turecko je ako auto a len málokto ho dokáže riadiť. A Ince ani Meral to nie sú," myslí si.

Opozičný favorit Ince

Najväčší opozičný favorit Muharrem Ince podľa neho nie je patriot, ale "zradca, ktorý sa paktuje s (prokurdskou stranou) HDP". Štyridsaťjedenročný Koca pokračuje s tým, že nie je žiadny Erdoganov zaslepený stúpenec. "Keby sa objavil niekto lepší, volil by som ho. Ale nikto taký tu nie je. Za šestnásť rokov, čo je Erdogan pri vláde, sa všetko strašne zdvihlo, to predsa musí každý vidieť. Áno, urobil chyby, nie je to najlepší politík na svete. Ale je najlepší, ktorého máme."

Erdogan v nedeľných voľbách podľa sprievodcu, ktorý turistom ponúka komentované prehliadky chrámu Hagia Sophia, dostane hneď v prvom kole 55 percent hlasov. Hovorí, že Turci majú prezidenta radi, pretože chce udržať turecké kultúrne tradície. "Nejde o islamizáciu krajiny. Turecké tradície sú často ešte prísnejšie ako islam. Náboženstvo v tom nehrá rolu, sám pijem alkohol, nosím náušnicu a nemodlíme sa päťkrát denne. Ide o našu kultúru."

Obavy z manipulácie 

Obavy opozície, že budú voľby zmanipulované, Koca odmieta. "Jasné, že keď prehráte, nevezmete to na seba, ale urobíte z toho podvod. A ak si niekto sťažoval na manipuláciu už skôr, prečo niečo neurobil? V každej volebnej miestnosti sú zástupcovia všetkých strán, tí by pokusom o podvod predsa zabránili. Vláda nie je všemocná. V Európe z nás robíte krajinu tretieho sveta, ale to nie je pravda. Nie sme žiadna diktatúra, každý tu môže hovoriť slobodne. Ako by asi inak bol možný ten Inceho míting?"

Inceho Koca naozaj nemusí. "Je to šašo a pokrytec. Ešte vlani počas ramadánu sa nechal odfotiť s pivom a teraz obchádza mešity a verejne sa modlí. Pochopil totiž, že potrebuje hlasy veriacich moslimov. Ince navyše nie je tak čistá ľalia, akú zo seba teraz robí. Nezveril by som mu svoju rodinu, nieto vedenie celej krajiny," pokračuje s tým, že je Ince "úchyl, ktorý píše ženám oplzlé správy ".

Zmieňuje pritom Inceho údajnú kauzu, kedy mal obťažovať istú senátorku. Správu sa však teraz v dôveryhodných médiách nedarí dohľadať. "Všetci to vedia, hovorí sa o tom, ale Inceho priaznivci Erdogana nenávidia tak veľmi, že to prehliadajú," tvrdí Koca.

Rozdielny pohľad na Turescko

Je až neuveriteľné, ako veľmi sa život v Turecku líši pohľadom Erdoganových fanúšikov v porovnaní s tým, ako ho vykresľujú jeho odporcovia. Tí si podľa Koca len vždy nájdu zámienku ku kritike vlády. "Trebárs ten zákaz pitia alkoholu na verejnosti po desiatej večer. To nie je žiadny islamský výmysel, zakazujú to aj v Európe (vrátane Prahy pozn. Red.). V reštaurácii môžu ľudia piť ďalej, len v parkoch a na uliciach nie, pretože potom robia hluk a neporiadok," čuduje sa sprievodca.

Ako obchodník so záujmom turistov o Istanbul sa podľa svojich slov stretol s množstvom novinárov a sťažuje sa, že tí zahraniční si do Turecka prichádzajú už s vytvoreným názorom. "Chcú počuť len zlé veci o Erdoganovi, to dobré nenapíše. A to platí aj pre tureckých novinárov," podotýka Koca a odmieta informácie o zatvorených novinároch

"Žiaden z nich tu nešiel do väzenia kvôli svojej práci, ale pretože spolupracovali s PKK (teroristickú stranou PKK, pozn. Red.). Vynášajú tajné informácie, zrádzajú svoju krajinu a potom sa čudujú," uzatvára sprievodca Koca.

01 - Modified: 2024-04-20 17:56:25 - Feat.: - Title: Erdogan rokoval s lídrom Hamasu, opäť naznačil záujem byť sprostredkovateľom 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:18