Reuters
StoryEditor

Dnes začína dôležitý summit. Jeho téma môže ohroziť Schengen a politické prežitie Merkelovej

28.06.2018, 07:45
Autor:
ČTKČTK
Okrem migračnej problematiky by mal dnes summit rokovať o spolupráci v obrane a bezpečnosti alebo o niekoľkých hospodárskych témach.

Dlho do noci dnes zrejme budú o migrácii diskutovať v Bruseli šéfovia štátov a vlád Európskej únie. Hoci teraz do Európy prichádza výrazne menej ľudí ako na vrchole migračnej krízy v roku 2015, téma okrem iného ohrozuje politické prežitie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Summit by okrem iného mal dať zelenú pre prácu na novom prístupe k migrantom zachránených v Stredozemnom mori. Tí by mali byť namiesto do európskych prístavov prevážaní späť na severoafrické pobrežie, kde by bolo rýchlo rozhodnuté, kto sa môže uchádzať o azyl v EÚ a kto bude vrátený domov.

Nie príliš príjemnú politickú atmosféru diskusie o migrácii, kedy štáty Únie dlhodobo hlboko delia rôzne pohľady na to, čo v kontexte prerozdeľovanie migrantov podľa kvót znamenajú pojmy ako "zodpovednosť" a "solidarita", rozvírilo aj stredajšie oznámenia z Ríma.

Nová talianska vláda pohrozila, že pripravené summitové závery odmietne, ak ostatní nepotvrdia, že aj oni nesú zodpovednosť za migrantov zachránených na mori.

Druhým bodom diskusie - ktorý potrebuje vyriešiť práve nemecká kancelárka - je dohoda o spôsobe, ako zabrániť druhotným presunom migrantov medzi štátmi vnútri Únie.

Summit by mal tiež potvrdiť peniaze pre fondy, z ktorých EÚ financuje svoju spoluprácu pri riešení migrácie s tretími krajinami, či posilnený mandát relevantných únijných agentúr.

Okrem migračnej problematiky by mal dnes summit, ktorého sa na začiatku zúčastní aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, rokovať o spolupráci v obrane a bezpečnosti alebo o niekoľkých hospodárskych témach.

Pred začiatkom vrcholnej schôdzky českého premiéra Andreja Babiša a zástupcov ostatných krajín vyšehradskej skupiny, teda Slovenska, Maďarska a Poľska, čaká asi polhodinové stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

01 - Modified: 2024-03-21 06:54:51 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie je zameraný na Ukrajinu, obranu, na Blízky východ aj farmárov 02 - Modified: 2024-02-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Začína ďalší mimoriadny európsky summit, cieľom je nájsť kompromis pre balík finančnej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2023-12-14 07:00:16 - Feat.: - Title: Summit EÚ je prioritne zameraný na otázky spojené s Ukrajinou, rokovať môžu až do nedele 04 - Modified: 2023-10-27 14:00:35 - Feat.: - Title: Fico zdôraznil, že v Európskej únii bude presadzovať slovenskú politiku. Opäť odmietol vojenskú pomoc Ukrajine 05 - Modified: 2023-10-27 08:41:54 - Feat.: - Title: V Bruseli sa začal druhý deň summitu EÚ, lídri sa budú zaoberať podporou Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:42