Reuters
StoryEditor

Kríza v Nemecku je zažehnaná. Merkelová a Seehofer sa dohodli

02.07.2018, 22:19
Autor:
ČTKČTK
Nemecká kancelárka a minister vnútra rokovali štyri hodiny a dospeli k dohode.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a minister vnútra Horst Seehofer sa dohodli na kompromisnom riešení migračného sporu.

Seehofer po viac ako štvorhodinovom rokovaní s kancelárkou vyhlásil, že vo funkcii ministra vnútra zostáva. V nedeľu pritom ako jedno z riešení navrhol svoju rezignáciu.

Našli dohodu

"Dohodli sme sa," vyhlásil Seehofer.

Dodal, že dohoda prináša udržateľné riešenia migračnej otázky a tiež spôsob, ako na nemecko-rakúskej hranici zastaviť migrantov, ktorí do Nemecka mieria nezákonne. O podrobnostiach ale odmietol hovoriť.

Vybudujú tranzitné centrá

Merkelová súhlasila so zriadením tranzitných centier na hraniciach s Rakúskom, odkiaľ budú vratení tí migranti, ktorí o azyl požiadali v inom členskom štáte Európskej únie.

Kancelárka na večernej tlačovej konferencii po rokovaní špičiek CDU a CSU povedala, že kompromis počíta s tým, že migranti umiestnení v tranzitných strediskách budú vratení do zkrajiny prvej registrácie až po dohode s dotknutými štátmi.

Ak takýto dohovor existovať s danou krajinou nebude, chce Nemecko ďalší postup s vrátením migrantov riešiť v rámci dohody s Rakúskom.

Ohrozenie koalície

Spor ohrozoval nielen budúcnosť nemeckej spolkovej vlády, ale aj tradičnú úniu sesterských vládnych strán Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Merkelovej a Seehoferovej bavorskej Kresťansko únie (CSU). Ešte dnes by obe formácie mali o výsledkoch hovoriť s koaličnými sociálnymi demokratmi.

Ústredným bodom sporu je Seehoferova požiadavka odmietnuť už na nemeckých hraniciach tých migrantov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Európskej únie, vo Švajčiarsku alebo Nórsku.

Seehofer pred dnešnou schôdzkou denníku Süddeutsche Zeitung povedal, že sa nachádza v situácii, ktorá je pre neho nepredstaviteľná. Vraj sa nenechá z vlády prepustiť kancelárkou, ktorej pomohol po minuloročných voľbách do sedla.

Pri straníckej porade CSU Seehofer v nedeľu podľa zdrojov z rokovania načrtol tri možné scenáre riešenia krízy. Buď ustúpi v otázke migračnej politiky kancelárke Merkelovej, alebo sa jej postaví. To by viedlo k tomu, že by ho kancelárka zbavila funkcie a vládna koalícia by sa mohla rozpadnúť. Treťou možnosťou je jeho demisia, ktorej vraj dával prednosť.

Postoj koaličného partnera

Minister vnútra a jeho CSU takýto postup, ktorý nie je súčasťou koaličnej zmluvy, presadzujú. Merkelová je proti, pretože sa obáva dominového efektu na európskych hraniciach, najskôr preto požaduje bilaterálne dohody s jednotlivými unijnými krajinami.

Postoj sociálnych demokratov SPD, zatiaľ nie je známy. Šéfka SPD Andrea Nahlesová počas dňa upozornila na to, že nie je možné automaticky počítať s tým, že sociálni demokrati kompromis medzi CDU a CSU v azylovom spore podporia. Zdôraznila, že SPD trvá na dodržaní koaličnej zmluvy.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 03 - Modified: 2024-04-26 10:49:58 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 05:47:46 - Feat.: - Title: Zamestnanci nemeckých supermarketov objavili kokaín v prepravkách s banánmi 05 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:49